Consilier judeţean PSD încarcerat pentru o afacere în familie. Politicianul va face aproape patru ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul judeţean Vasile Baciu va sta 3 ani şi 10 luni în detenţie. FOTO: D.S.
Consilierul judeţean Vasile Baciu va sta 3 ani şi 10 luni în detenţie. FOTO: D.S.

Vasile Baciu, un consilier PSD din Consiliul Judeţean Neamţ a fost condamnat la aproape 4 ani de detenţie. A fost declarat  în conflict de interese de ANI şi mai avea o sentinţă cu suspendare într-un caz de corupţie.

Consilierul judeţean Vasile Baciu, fost primar al comunei nemţene Horia, a ajuns după gratii pe 19 decembrie 2019, Curtea de Apel Bacău respingând, ca nefondat, apelul formulat de acesta. 

Petentul contestase sentinţa Judecătoriei Roman, prin care fusese condamnat la 3 ani si 10 luni de închisoare cu executare. 

Baciu a ajuns în această postură după o afacere în familie, concesionându-i fiului o păşune din comună, a fost anchetat de ANI şi judecat, iar la toate acestea s-a adăugat o fraudă comisă într-un proiect cu finanţare europeană. 

Primarul comunei Horia a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiind stabilit un termen de încercare de 4 ani, timp în care nu trebuia să mai comită alte infracţiuni, altfel ar fi pierdut beneficiul suspendării. 

Numai că, după pronunţarea sentinţei din primul dosar, Baciu a ajuns iar în postura de acuzat. Agenţia

Naţională de Integritate l-a găsit în conflict de intese şi s-a ales cu un nou proces. 

În calitate de primar, a semnat concesionarea drepturilor de exploatare a unei pajişti de 57 de hectare, situată în comuna Horia, în favoarea fului. Pe 23 noiembrie 2017, Vasile Baciu era trimis în judecată, iar dosarul ajungea pe rolul Judecătoriei Roman. 

Pe 5 aprilie 2019, magistraţii îl găsesc vinovat de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în înscrisuri oficiale în formă continuată şi este revocată suspendarea condiţionată de la primul dosar penal, cel cu DNA, pedepsele sunt contopite, rezultând o sentinţă de executat de 3 ani şi 10 luni de închisoare.

Motiv de dispute între liberali şi pesediştii din CJ Neamţ

Cel în cauză a contestat decizia instanţei de fond, iar cauza  a ajuns la Curtea de Apel Bacău, care s-a pronunţat prin sentinţă definitivă pe 19 decembrie 2019. 

Revenind la dosarul instrumentat de DNA, Vasile Baciu a fost acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, fals intelectual şi uz de fals. 

De la Agenţia SAPARD, Primăria Horia a obţinut un contract nerambursabil, pentru un proiect de 37,5 miliarde de lei vechi. 

Conform acestuia, trebuia realizat un sistem de canalizare, colectoare de ape uzate, ape pluviale şi o staţie de epurare, dar lucrările nu au fost efectuate în totalitate, iar un grup electrogen nu a fost achiziţionat, fiind folosit unul vechi. 

Când pe fir au intrat anchetatorii, a fost falsificată o factură prin care se atesta cumpărarea grupului electrogen. În dosar au mai fost cercetate alte şapte persoane, dar s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală.

În ceea ce-l priveşte pe Vasile Baciu, după pierderea alegerilor pentru primărie, în 2016, a devenit consilier judeţean, iar după stabilirea incompatibilităţii de către ANI a fost veşnic motiv de gâlceavă între liberali şi social-democraţii din CJ Neamt. 

I s-a cerut de nenumărate ori să-şi dea demisia, dar a fost menţinut în funcţie de majoritatea din legislativ, deşi fusese declarat în conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate, pentru păşunea dată fiului.

Acestor dispute li s-a pus capăt joi, 19 decembrie, de către magistraţii de la Curtea de Apel Bacău, care au decis ca Vasile Baciu să fie condamnat la închisoare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite