Condamnat la închisoare aflat în etapa de supraveghere, numit consilier într-o agenţie de stat strategică. Ce trecut are controversatul Dorinel Ursărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinel Ursărescu
Dorinel Ursărescu

Deşi are probleme cu legea, Dorinel Ursărescu, ex-parlamentar PNL şi ALDE, a fost numit consilier al preşedinteleui Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale.

Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL şi ALDE de Neamţ, a fost numit consilier în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) şi a apărut în această calitate la o recentă dezbatere organizată pe 7 februarie.   
 

Conform Digi 24, Ursărescu a intervenit în dezbaterea pe tema ordinului privind aprobarea metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase din România. 

„Au fost rapoarte ale Curţii de Conturi, care au stabilit nivelul de încasare pentru bugetul de stat, la nivelul lui 2010, deci prin neactualizarea preţului de referinţă de 2,4 miliarde de lei şi, în 2015, de 4,67 miliarde“, a declarat Ursărescu în cadrul discuţiilor unde s-a explicat motivul dublării preţului de referinţă pentru calculul redevenţelor pentru exploatarea gazelor naturale. 

Dorinel Ursărescu, consilier ANRM captură foto: Digi 24

ursarescu

Dorinel Ursărescu a ajuns în această poziţie după ce, pe 12 iunie 2016 a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 1 an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe termen de 3 ani, pentru favorizarea unei grupări evazioniste care se ocupa de comerţul cu produse petroliere. 

Procurorii DNA îl acuzaseră pe fostul parlamentar că în schimbul unor sume de bani (100 de euro pe tona de motorină comercializată) a sprijinit şi a protejat o grupare infracţională iniţiată de omul de afaceri Marius Crăciun „organizată cu scopul de a săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat”. 

„Aceste fapte au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro)”, arătau procurorii DNA. 

Inculpat în alt dosar pentru cumpărare de influenţă 

La finele anului 2017, Dorinel Ursărescu a fost trimis din nou în judecată de procurorii DNA, împreună cu un fost parlamentar de Bacău, Mihai Banu şi cu un om de afaceri, Ion Rotaru, sub acuzaţia comiterii unor fapte de corupţie petrecute în perioada 2010-2011.   

Mihai Banu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în timp ce Dorinel Ursărescu şi Ion Rotaru (ambii în calitate de administratori de societăţi comerciale) sunt acuzaţi în acest dosar de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.   

„În perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins şi primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăţi comerciale, de la ceilalţi doi inculpaţi, suma totală de 1.264.000 lei (824.000 lei de la Ursărescu Dorinel şi 440.000 lei de la Rotaru Ion). Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Banu Mihai să-şi exercite influenţa asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ, firmelor administrate de inculpaţii Ursărescu Dorinel şi Rotaru Ion“, se arată în rechizitoriul procurorilor.    

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.    

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite