Ce fărădelegi mai comit românii prin Europa. De la mici găinării, la jafuri de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinul Vacheron Constantin a fost ţinta unui jaf comis de o bandă de români. FOTO Adevărul.roImagine
Magazinul Vacheron Constantin a fost ţinta unui jaf comis de o bandă de români. FOTO Adevărul.roImagine

Patru persoane din Neamţ au fost arestate pe baza unor mandate europene, pentru că au comis infracţiuni în diverse state europene

În peisajul infracţional de la nivelul Uniunii Europene, românii sunt în topul naţionalităţilor care au cu ce se „lăuda“, fie că se dedau la fapte mărunte (furturi, spargeri sau înşelăciuni de mică amploare), aşa-zisele „găinării“, dar sunt implicaţi şi în lovituri de anvergură. 

În această categorie intră marile jafuri, unele armate, la pregătirea cărora se „munceşte“ luni de zile, care necesită filajul locului respectiv, studierera sistemelor de alarmă, comportamentul angajaţilor, frecvenţa cu care vin în zonă patrulele forţelor de ordine sau frecvenţa cu care vin clienţii. 

În decembrie 2020 şi ianuarie 2021, patru persoane din

judeţul Neamţ care au comis infracţiuni în străinătate au ajuns după gratii în baza unor mandate europene de arestare, doi săvârşind infracţiuni minore, iar unul o agresiune sexuală. Ultimul dintre ei era un „student“ al Academiei Infractorilor Români, care a participat la un jaf

de 1,1 milioane de euro, la Paris. 

Pe 27 ianuarie 2021, un bărbat de 42 de ani, din comuna Farcaşa, era prins de poliţişti la o stână din judeţul Harghita, el fiind acuzat că a abuzat sexual de o fetiţă, în Italia, autorităţile judiciare străine emiţând un mandat european de arestare.

„La data de 6 septembrie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Italiei, profitând de starea de vulnerabilitate fizică şi psihică a unei minore de 5 ani, după ce în prealabil i-ar fi arătat un videoclip cu caracter sexual, ar fi încercat să întreţină un raport sexual cu aceasta“, comunica Poliţia Neamţ. 

Nemţeanul a fost prezentat Curţii de Apel Bacău, care a decis privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, până la traducerea documetului european în limba română, urmând ca acuzatul să fie extrădat în Italia, acolo unde este cercetat de un judecător de investigaţii preliminare de la Curtea din Torino. 

Furturi în Suedia şi Germania 

După gratii a ajuns şi Cojocaru Rică, în vârstă de 30 de ani, din Roman, care era dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare din Suedia, după ce a sustras un telefon mobil. După ce fapta comisă în urmă cu mai bine de un an a fost instrumentată iar autorul condamnat, a urmat cooperarea internaţională şi emiterea mandatului.

Documentele judiciare au ajuns în România, iar 21 pe ianuarie 2021 romanşcanul a fost prins în oraşul de domiciliu. El este acuzat că pe 15 noiembrie 2019, în timp ce se afla la Stockholm a sustras un telefon mobil prin smulgere din mâna victimei. „Se vor solicita relaţii de la autorităţile suedeze pentru înaintarea copiei certificate a sentinţei penale prin care s-a dispus condamnarea persoanei solicitate, pentru o eventuală recunoaştere pe cale incidentală, în vederea executării acesteia în România“, se arată în decizia Curţii de Apel Bacău. 

Cam în aceeaşi postură se află un alt romaşcan, Loredan Iacob, de 32 de ani, acesta fiind căutat de

anchetatorii germani pentru lămurirea unei „afaceri“ judiciare - o spargere prin care s-a produs un prejudiciu de câteva mii de euro.

„Dispune arestarea provizorie în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare emis de către Tribunalul Laufen la data de 12.11.2020, pe numele persoanei solicitate Iakob Loredan, pe o durată de 15 (cincisprezece) zile, cu începere de la data de 16 decembrie 2020 şi până la data de 30 decembrie 2020, inclusiv“, conform instanţei. 

Pe numele acestuia era un mandat european de arestare, acuzaţia adusă fiind furt. Este bănuit că, pe 8 august 2019, a pătruns într-un imobil din localitatea Ainring, de unde a sustras mai multe bunuri, fiind creat un prejudiciu de 9.000 de euro. 

La Paris, cu arme şi topoare, jaf de 1 milion de euro 

Dintre membrii Academiei Infractorilor Români, o grupare de tâlhari înfiinţată de un celebru interlop din Piatra Neamţ, Marian Botez, zis „Ţâţă“, destui de mulţi, cei prinşi în ţară după arestările din aprilie 2014, au fost condamnaţi definitiv, dar în cazul altora, încă mai sunt proceduri judiciare de îndeplinit. 

jafparis1 FOTO adevarul.ro

La comiterea jafului de la Paris au fost folosite ciocane şi topoare. FOTO Adevărul.ro

Este vorba despre „studenţi“, care încă nu au fost identificaţi după jafurile comise prin Europa şi pentru care instanţe din ţări străine au emis mandate de arestare internaţionale. Aşa se face că „păcatele“ trecutului îi ajung din urmă pe unii, ultimul „căzut“ fiind Ioan Vadana, din Săvineşti, judeţul

Neamţ, care a fost prins după 7 ani de la o mega-spargere. 

Este vorba de o lovitură la un magazin de lux din Paris, de unde infractorii au plecat cu o pradă estimată la peste 1,1 milioane de euro. Pe 8 decembrie 2020, cel căutat de autorităţile din Franţa a fost depistat de poliţiştii din Neamţ, individul fiind urmărit, la nivel internaţional, pentru furt şi tâlhărie calificată. 

„În cursul lunii octombrie 2013, cel în cauză, împreună cu alte persoane, având asupra lor arme, topoare şi ciocane, ar fi pătruns într-un magazin din Paris, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, bijuterii şi ceasuri de lux. Prejudiciul total a fost estimat la 1.100.000 de euro“, se arată într-un

comunicat al IPJ Neamţ. 

El a fost unul dintre membrii brandei care, în în toiul zilei, a pus la cale un jaf armat la magazinul de ceasuri de lux Vacheron Constantin, pe Rue de la Paix, în apropiere de celebra Place Vendôme şi Ministerul Justiţiei.  

Vădana a fost audiat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia. Urmează ca în Franţa să se finalizeze urmărirea penală, iar dacă nemţeanul va fi găsit vinovat şi condamnat o să fie trimis în ţară pentru ispăşirea pedepsei.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Profesorul către eleva pe care o hărţuia sexual: „Hai sictir! Ţara e plină de curve proaste ca tine!“

Sugar de 5 luni, ars de viu la o zi după botez. Alti trei fraţi au fost salvaţi de mamă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite