Cazul cămătarilor şantajişti care cereau taxe de protecţie. Foloseau minori pentru represalii împotriva denunţătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt dintre membrii grupării infracţionala sunt deja arestaţi. FOTO: DIICOT
Opt dintre membrii grupării infracţionala sunt deja arestaţi. FOTO: DIICOT

După arestarea a opt membri ai clanului Capră, care acţiona în municipiul Piatra Neamţ, rudele şi acoliţii acestora au încercat să-i determine pe martori să-şi retragă plângerile.

Aderare la un grup infracţional organizat, răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, lovire sau alte violenţe, ameninţare, violare de domiciliu, distrugere şi tâlhărie calificată. Acestea sunt acuzaţiile care li se aduc unor membri ai clanului Capră, care acţiona în Piatra Neamţ, după noi descinderi şi reţineri care au avut loc în acest caz, pe 16 şi 17 iunie 2020. 

La circa o lună de la data la care anchetatorii au destructurat gruparea infracţională, când 16 persoane au fost puse sub acuzare, iar opt au fost arestate preventiv, lucrurile nu s-au liniştit. 

Rudele celor care au ajuns în detenţie au trecut la represalii împotriva martorilor. Modul de operare este mai mult decât mârşav, pentru că între cei care trebuiau să aplice corecţii martorilor şi denunţătorilor au fost folosiţi şi minori sub 14 ani, tocmai pentru că nu aveau vârsta la care pot fi traşi la răspundere penală. 

Anchetatorii cercetează nouă persoane, cu vârste între 16 şi 39 de ani şi marţi, 16 iunie 2020, procurorii DIICOT din cadrul Biroului Teritorial Neamţ au dispus reţinerea pentru 24 de ore a şase acuzaţi. S-a stabilit că, după arestarea preventivă a celor opt inculpaţi din clanul Capră, pe 20 mai, rudele acestora au început să ameninţe părţile vătămate şi martorii, pentru a-şi retrage plângerile. 

„La comiterea infracţiunilor menţionate au fost folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal“, se arată într-un comunicat DIICOT, publicat astăzi. Imediat după arestarea confraţilor de fărădelegi, pe 21 mai, „inculpatul L.M.L., prin intermediul unor rude, i-a impus unei părţi vătămate, să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate. Victimei i s-a atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care nu va da curs cererii sale, membrii grupului infracţional se vor răzbuna pe el şi pe familia sa“, spun anchetatorii.

Primele arestări

Cercetările au stabilit că, pe 30.05.2020, doi minori s-au deplasat la domiciliul unor martori şi le-au solicitat să-şi modifice declaraţiile astfel încât inculpaţii arestaţi să fie puşi în libertate. Adolescenţii i-au ameninţat că, în cazul în care nu vor schimba declaraţiile, vor suporta consecinţele. 

Pe 15 iunie, în jurul orei 22:30, şapte persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa, din Piatra Neamţ, cu intenţia de a aplica o corecţie unei părţi vătămate, de 22 de ani, pentru că era considerată responsabilă de arestarea membrilor grupului infracţional. L-au aşteptat pe cel vizat şi, profitând de faptul că zona nu era iluminată, l-au snopit în bătaie. În timpul agresiunii l-au jefuit de un telefon mobil şi 2.000 de lei. La un moment dat, partea vătămată a reuşit să fugă în locuinţă, fiind urmărită. „Deoarece aceştia forţau uşa de acces a imobilului, partea vătămată a sărit pe geam şi s-a ascuns în vecinătatea blocului. Inculpaţii, forţând uşa, au pătruns în locuinţă unde au lovit-o pe concubină, ameninţând că-i vor omorî membrii familiei“, au mai comunicat DIICOT.

În acest caz, în primă fază, pe 21 mai, au fost arestaţi Capră Dan, Capră Garofiţa, Capră Mihai Iulian, Capră Mihai, Capră Vasile, Stejar Eduard, Lazăr Florica Nicoleta şi Toma Ana Maria. Acuzaţiile erau constituire de grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj şi perceperea unor taxe de protecţie. 

În perioada 2017 - 2020, ei formaseră o structură bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi. Cercetările au arătat că ofereau bani cu împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le erau restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate. 

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte.

Ameninţări cu violarea copiilor

„Membrii acestei grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost  obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier“, se arata într-un comunicat DIICOT.

Anchetatorii mai spun că locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi jafuri. 

Unul dintre membrii clanului de cămătari şantajişti a fost arestat încă din ianuarie 2020. Vasile Capră cerea taxe de protecţie, de până la 5.000 de euro, pentru a permite unor amărâţi să locuiască în cartierul Văleni I. 

Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele. Ca să fie convingător, ameninţa victimele că le violează copiii, iar pe femei că le obligă să se prostitueze. 

„Pe 26 decembrie 2019, au venit mătuşa, unchiul şi fratele din Spania să facă sărbătorile acasă. Unchiul a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în... Avem şapte copii... Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, spunea una din victimele şantajului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite