Artele marţiale, sportul de masă preferat de tineri sub Pietricica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii se antrenează în salile de sport şcolare din Piatra Neamţ
Copiii se antrenează în salile de sport şcolare din Piatra Neamţ

Peste 300 de copii şi tineri merg constant la cursurile de arte marţiale predate în cele cinci cluburi de profil. Părinţii îşi duc ţâncii la sală ca să-i ţină ocupaţi, să-i disciplineze şi să fie mai bine educaţi.

Chiar dacă fotbalul e sportul rege de necontestat, tinerii din Piatra Neamţ caută cu mai mult interes drumul către sălile de antrenament unde se iniţiază în stilurile de arte marţiale. În oraş sunt cinci cluburi cu tradiţie către care părinţii îşi îndrumă copiii să facă acest sport. Instructorii şi coordonatorii de la Ronin, Sakki, Ashihara, Kaminari şi Aikido Mizuno spun că în acest moment, au peste 300 de învăţăcei care practică diferite stiluri de arte marţiale.

„Noi le explicăm că nu facem bătaie de stradă. E mai greu să comunici însă cu cei mici pentru că la început sunt cu gândul doar la joacă şi la filmele în care văd karate", spune Dan Aanicăi, preşedintele clubului Sakki International din Piatra Neamţ.

Atracţia pentru artele marţiale a celor mici este cultivată de părinţi care îi duc la cursuri de la vârste fragede. „Mi-am dorit mult ca băieţii mei să facă mişcare şi a fost practic singurul sport unde copiii sunt primiţi de la vârste atât de mici", spune Cristina Vădureanu, mămică a doi băieţi care fac arte marţiale la clubul Ronin.

Femeia recunoaşte că antrenamentele copiilor i-au fost de folos şi pentru că a făcut la rândul ei exerciţii fizice la sală. În plus, practicarea sportului a ajutat-o indirect să-şi educe copiii cu ajutorul antrenorilor. „Un copil care face sport fuge de tentaţia fumatului sau a alcoolului şi nu stă toată ziua la calculator", mai spune femeia.

Motivaţia pentru care copiii sunt aduşi de părinţi sau caută sălile de sport ca să înveţe arte marţiale ţine şi de ambiţiile din familie. „Aproape toţi visează să ajungă să cucerească centura neagră, vor să meargă la competiţii şi să ia medalii. Bineînţeles că selecţia este dură, şi nu toţi ajung să facă performanţă, dar câştigurile sunt legate de educaţie şi de modelarea personalităţii", spune Ionuţ Ştefănescu, preşedintele clubului Ronin Piatra Neamţ.

Un kimono şi multă voinţă, cele două condiţii pentru karate

Spre deosebire de alte sporturi, practicarea artelor marţiale până la pragul performanţei nu este costisitoare. Un abonament lunar între 50  şi 60 de lei şi un kimono care costă între 70 şi maxim 200 de lei (cel mai pretenţios) sunt relativ uşor de suportat de către părinţii care-şi înscriu copii la cluburile din oraş.

„Orice sport începe sub formă de joacă, iar copiii îşi consumă energia astfel. Copilul învaţă de mic să evite contactul şi să fie disciplinat, iar noi încercăm educarea corectă a spiritului", explică Adrian Bogoşel, campion mondial de judo interesul crescut al tinerilor spre artele marţiale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite