VIDEO Eurodeputatul Laszlo Tokes: "Laszlo Borbely nu are ce căuta în fruntea UDMR, el a fost campionul principal al politicii neptuniste"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Laszlo Tokes este de părere că deputatul UDMR Laszlo Borbely nu are ce să caute în fruntea partidului, cu atât mai mult cu cât este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Borbely Laszlo, vicepreşedintele UDMR, nu are ce căuta în fruntea UDMR, el a fost campionul principal al politicii neptuniste, negocieri purtate fără mandatul reprezentanţilor UDMR. Dar nici funcţia de consilier al premierului Victor Ponta nu este justă pentru domnul Frunda Gyorgy”, a declarat Tokes, într-o conferinţă de presă la Oradea.

Tokes spune că este o întâmplare, o coincidenţă, între situaţia de astăzi din Parlament şi cazul Neptun.

“ Indiferent de cazul de corupţie actual al lui Borbely Laszlo, el nu are ce căuta în fruntea UDMR din cauza acestui caz de suspiciune de trădare. Cel care primeşte bani pentru unele servicii politice atinge suspiciunea de trădare împotriva comunităţii’, a spus eurodeputatul.

Procurorii anticorupţie au cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a deputatului Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, pe care îl suspectează de comiterea a trei infracţiuni de trafic de influenţă. Una dintre fapte se referă la dosarul clasat de procurori, pe care DNA vrea să-l redeschidă în urma apariţiei unor probe noi.

Cererea procurorilor are legătură cu dosarul în care au fost deja trimis în judecată trei persoane în urmă cu un an. Borbely nu a putut fi anchetat atunci pentru că plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale, astfel că pentru fostul ministru s-a dispus soluţia de netrimitere în judecată.

„Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unei alte infracţiuni de trafic de influenţă de către Laszlo Borbely, în perioada exercitării funcţiei de ministru Mediului şi Pădurilor. Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la data de 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale“, explică procurorii anticorupţie

Procurorii îl suspectează pe Laszlo Borbely de trei fapte de corupţie.

Prima se referă la renovarea unui apartament de către firma omului de afaceri Ioan Ciocan (administrator la Lescaci COM SRL din Negreşti Oaş). Lucrările de renovare, în valoare de peste 80.000 de lei, au fost făcute pentru ca ministrul Mediului să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. Lescaci COM SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

O altă suspiciune a procurorilor este că fostul ministru al Mediului ar fi primit de la Anton Petru Molnar (administratorul firmei Azimut COM SRL) foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu, spun procurorii.

„Tot în cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a două societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate“, mai spun procurorii DNA.

Mai puteti citi:

Europarlamentarul Laszlo Tokes a pierdut procesul steagului secuiesc

Laszlo Tokes a pierdut procesul cu Poliţia Locală din Oradea, la Judecătorie. Magistraţii au respins cererea de anulare a procesului verbal depusă de Tokes, ca urmare a faptului că a fost amendat pentru arborarea Steagului Ţinutului Secuiesc la balconul cabinetului său, din Oradea. Cel mai probabil, sentinţa Judecătoriei Oradea va fi atacată cu apel la Tribunalul Bihor.

Laszlo Tokes: „Să ne unim forţele pentru revendicările noastre principale, cum ar fi autonomia, educaţia superioară ori apărarea identităţii naţionale“

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania îndeamnă la unirea principalelor forţe maghiare. Este vorba despre Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar (PCM), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), respectiv Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Laszlo Tokes cere „unire de scop”, în sensul pluralismului politic.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite