VIDEO Dezvăluirile lui Laszlo Tokes cutremură Episcopia. Cine este episcopul care a turnat la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost episcop reformat al Episcopiei de pe lângă Piatra Craiului, eurodeputatul  Laszlo Tokes susţine are dovezi că actualul episcop reformat Csury Istvan ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

“Fac o prezentare a unor rapoarte secrete ale episcopului Csury Istvan, pentru ca faptele să vorbească. Din dosarele puse la dispoziţie de către CNSAS ale diferitelor persoane feţe bisericeşti s-au extras acele note informative, rapoarte, a căror sursă este Csury Istvan, sub pseudonimul sau numele de acoperire Kiss sau Roşescu. Ca număr avem şapte note informative, dar asta nu înseamnă că în dosarul de reţea personală a domnului Csury nu există şi mai multe note informative, doar că nu avem acces la acest dosar. Deci este rândul CNSAS să pună la dispoziţie dosarul personal al domnului Csury”, a declarat Laszlo Tokes.

El a precizat că, la solicitarea făcută în urmă cu mulţi ani, CNSAS nu a pus la dispoziţie dosarul lui Csury, dar a trimis o adeverinţă potrivit căreia nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii în sensul legii cu privire la Csury Istvan.

“Această adeverinţă nu dovedeşte faptul că nu ar fi conlucrat, ci numai faptul că ori CNSAS nu are la dispoziţie acest dosar personal, ori îl ţine sub acoperire,” a spus Tokes.

Şapte note informative

Eurodeputatul susţine că există şapte note informative care au fost găsite în diferite dosare şi care ar fi fost întocmite pe vremea când Csury Istvan era preot în comuna bihoreană Sălard.

Tokes a menţionat că identificarea persoanei s-a făcut de către un expert, istoricul Molnar Janos, din Szeged, Ungaria, care a făcut cercetări la CNSAS, a editat patru cărţi şi a prezentat episcopiei un sumar al cercetărilor sale privind pe Csury Istvan.

“Principala dovadă este că în perioada respectivă singurul preot din Sălard a fost Csury. În multe note informative apare retuşat numele, dar apar cuvintele preotul din Sălard. Conţinutul acestor note informative este foarte ruşinos, îi turna pe colegi pe teme naţionaliste în timpul lui Ceauşescu,” a subliniat Tokes.

În condiţiile în care Csury Istvan a fost şi vicar eparhial în Episcopia reformată de pe lângă Piatra Craiului, în perioada 1999-2007, Tokes şi-a manifestat tristeţea şi dezaprobarea că Csury a ocupat această funcţie.

“Cel mai trist este dimensiunea umană. Csury Istvan s-a arătat ca un coleg fidel, ca vicar episcopial şi tot timpul se poate presupune că m-a trădat, ulterior dovedindu-se că atitudinea lui a fost falsă. Vă puteţi închipui că nu-mi convine prea mult să fac aceste demascări, dar nu ai încotro, pentru că toată societatea bisericească şi românească este otrăvită de această stare de fapt. (…) Nu renunţ la lustrarea Bisericii mele al cărei episcop am fost. După părerea mea, toată societatea românească, microsocietatea ungurească, are nevoie de continuarea lustraţiei, deoarece avem nevoie de oameni curaţi în funcţii de conducere, care pot reprezenta în mod credibil comunitatea,” a subliniat Tokes.

O fantezie

Episcopul reformat de Piatra Craiului Csury Istvan susţine că în 2009 a apărut de la Molnar Janos, din Szeged, o carte, – documentar, zis aşa, în care el a spus că eu am fost Kiss, care a fost preot la Sălard şi că el este Roşescu, tot colaborator la Securitate.

“Eu numai atât pot să spun, că sunt într-adevăr documente, dar sunt documente indirecte. Eu am primit de la CNSAS, în anul 2010, o adeverinţă că nu sunt documente din care să reiasă că am fost colaborator de Securitate. Nu pot să vă spun altceva decât atât: eu nu am văzut documentele directe şi nu numai de aceea, pentru că eu ştiu ce am făcut. Eu zic că tot ce spune domnul Tokes este o fantezie care se poate referi la cineva din urmă, dar nu eu sunt persoana pe care el o caută,” a declarat episcopul Csury Istvan.

Va mai recomandam:

Laszlo Tokes cere protecţie internaţională şi din partea Ungariei: „Din erou al României, cum m-a numit Iliescu, am ajuns să fiu numit trădător de ţară“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite