Viceprimar bănuit de chiul, monitorizat de primar. Cât timp petrecea la birou edilul din Marghita

0
Publicat:

Primarul independent al municipiului Marghita din judeţul Bihor, Marcel Sas Adăscăliții, a monitorizat perioada pe care viceprimarul UDMR al oraşului, Demian Zsolt, îl petrece în instituţie.

Primarul din Marghita(dreapta) a numărat orele petrecute în instituţie de viceprimar(stânga).
Primarul din Marghita(dreapta) a numărat orele petrecute în instituţie de viceprimar(stânga).

Edilul-șef aflat la primul mandat a dezvăluit acest lucru pe pe contul de socializare, urmărit de peste 13.000 persoane, însă a confirmat aspectul şi pentru Adevărul, susţinând că a luat această decizie deoarece angajații Primăriei s-au plâns că nu îl găsesc niciodată pe viceprimar în birou. „Mi s-au plâns angajaţii că nu e niciodată de găsit în birou. Aşa că am decis să îl monitorizez prin camerele poziționate în căile de acces ale instituției și am constatat un lucru interesant”, după cum a explicat Sas Adăscăliţei.

Monitorizat pe camere

Concret, Sas Adăscăliții a verificat „la secundă”, timpul petrecut de viceprimar în sediul Primăriei, cu ajutorul camerelor de supraveghere, în 2021 şi în 2022, iar rezultatul verificărilor a arătat că Demian Zsolt a fost prezent în sediul instituţiei, în medie, 3 ore şi 41 minute, din care 24 de minute, pe zi, a stat în pauză de ţigară.

Primarul din Marghita a notat, metodic, orele petrecute de vice în instituţie Foto: Facebook
Primarul din Marghita a notat, metodic, orele petrecute de vice în instituţie Foto: Facebook

Eu nu neg că a fost şi pe teren, însă nici inginerii Primăriei, care supraveghează, zi de zi, lucrările, nu stau pe şantiere 5 ore, 5 zile pe săptămână”, explică primarul Marghitei.

În 2021, de pildă, viceprimarul municipiului Marghita a fost verificat vreme de 6 luni, primarul constatând că acesta petrece în instituţie aproximativ trei ore și 14 minute pe zi.

„În anul 2022, l-am monitorizat opt luni de zile prin camerele de acces și am constatat că a petrecut în medie pe zi în Primărie trei ore și 41 de minute”, spune Adăscăliţii.

Şi pauza de ţigară

Culmea e că nici cele aproximativ 4 ore, cât stătea în Primărie, vicele nu le petrecea cu treburi, în birou, căci îşi lua, în medie, câte o pauză de ţigară de 24 de minute pe zi. 

Așadar, am vrut să-i aduc aminte domnului viceprimar că datorează bani municipalității și timp orașului”, a spus Adăscăliții, pe contul de Facebook.

Datoria” invocată de edil se referă la faptul că viceprimarul a fost singurul din Primăria Marghita căruia nu i s-a micşorat salariul în 2021, când Consiliul Local a votat o astfel de prevedere pentru tot personalul instituţiei, şi asta pentru că indemnizațiile edililor pot fi reduse doar la cerere.

Primarul din Marghita a monitorizat toate pauzele de ţigară ale vicelui. Foto: Facebook
Primarul din Marghita a monitorizat toate pauzele de ţigară ale vicelui. Foto: Facebook

Criticat pentru gestul său, Demian Zsolt a pretins că folosește banii respectivi pentru susținerea „activităților și organizațiilor sportive și culturale, respectiv, caritative”, cărora Primăria Marghita nu le-a alocat fonduri, însă nu a prezentat vreo dovată. În acest context, a explicat primarul Marcel Sas Adăscăliții, el datorează 27.000 de lei municipiului, reprezentând procentul de 10% din salariile încasate până acum.

Reacția vicelui monitorizat

Viceprimarul Marghitei nu a avut inițial nicio reacție publică legat de declaraţiile primarului Marcel Sas Adăscăliţii. 

„Primarul şi viceprimarul nu au program stabilit prin lege, nu este unul fix. Ca viceprimar, trebuie să fiu cât mai mult în stradă. Sincer, nu ştiu câte ore stau la birou, ştiu doar că încerc să fiu cât mai mult între cetăţeni, să rezolv problemele oamenilor la faţa locului”, a declarat, pentru „Adevărul“, viceprimarul Demian Zsolt. 

El consideră că primarul municipiului Marghita a încălcat reglementările privind datele personale prin faptul că l-a „spionat”, căci „acele camere de supraveghere sunt pentru securitate, nu pentru monitorizarea angajaţilor”. Demian e convins, însă, că scopul primarului municipiului este să îl defăimeze. „Îl doare faptul că am rezultate mai bune, găsesc rezolvări“, zice Demian. 

După scăderi, majorări

Primarul independent al municipiului Marghita se află în conflict deschis cu viceprimarul UDMR al urbei deoarece Demian a înaintat Consiliului Local, în luna ianuarie a acestui an, o propunere care prevedea majorarea salariilor din instituţie cu 10%, propunere care a şi fost adoptată.

Majorarea venea după ce, în 2021, Primăria municipiului Marghita a intrat în restructurare şi, pe lângă reducerea numărului de funcţionari, primarul a decis şi micşorarea salariilor. Deşi după şedinţa din ianuarie, Marcel Sas Adăscăliţii a declarat că va cere, lunar, consilierilor locali, să revină asupra deciziei, acum primarul s-a răzgândit.

„În această dispută pe principii bugetare-economice dintre mine și domnii consilieri locali și dl. viceprimar se află oamenii care nu merită să se afle, și anume angajații Primăriei. După cum bine știți, în ianuarie 2021, au fost restructurați cu 29 de persoane. Cei care au rămas sunt profesioniști, lucrează foarte mult și pe ei mă bazez ca să dezvoltăm acest oraș. Așadar, dânșii nu merită să fie expuși în această dispută pe principii bugetare și am luat decizia să nu mai promovez acel proiect de scădere a salariilor”, a anunțat edilul-șef.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite