Suma pe care o alocă o primărie din România pentru reabilitarea Casei „Iuliu Maniu“

0
0

Peste 200.000 de lei este suma pe care o primărie din Oradea o alocă pentru reabilitarea Casei memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Sprijinul financiar vine în urma unui protocol de parteneriat încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco-Catolică, în proprietatea căreia se află imobilul.

Aleşii locali orădeni au dat undă verde unui proiect privind sprijinirea cu 233.000 lei a lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, situată în Bădăcin, comuna Pericei, aflată în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

„Scopul reabilitării Casei memoriale „Iuliu Maniu” este de a celebra Centenarul şi de a evidenţia persoana marelui om politic ca parte a realizării Marii Uniri din 1918. Este un loc însemnat în care s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania şi unde s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se precizează într-un protocol de parteneriat încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea, care a intrat în vigoare începând cu data de 26 aprilie.

Casa memorială „Iuliu Maniu” este un monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuţiu, în satul Bădăcin, din comuna Pericei, la 5 km de Şimleu Silvaniei. În raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre se menţionează că la conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania. 

„Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, arată raportul. Iuliu Maniu şi-a lăsat casa părintească moştenire Bisericii Române Unite cu Roma. Imobilul a fost confiscat de autorităţile comuniste în anul 1947 şi folosit ca depozit pentru îngrăşăminte agricole. În anul 1998, Curtea Supremă de Justiţie a României a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu şi înlăturarea „pedepsei complementare a confiscării averii”.

 În prezent, Casa memorială a devenit proprietatea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, motiv pentru care executivul local a propus, iar aleşii au aprobat în unanimitate acordarea sumei de 233.000 lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite