REȚETA SUCCESULUI Manager ajutat în afaceri de criza financiară
0Un manager britanic se ocupă de dezvoltarea celui mai mare shopping park din Oradea, pe timp de recesiune. Graham Kilbane, Chief Executive Officer (CEO) al Omilos Group, a primit responsabilitatea de a dezvolta Era Park în plină recesiune, în Oradea şi în Iaşi.
În ciuda crizei, Era Park Oradea şi-a menţinut retailerii din galeriile comerciale şi acum se dezvoltă prin construirea unei noi aripi dedicate comerţului. „Nu a fost uşor. Am avut norocul de a fi sprijiniţi de băncile greceşti şi cipriote, noi fiind o instituţie britanică care investeşte în imobiliare. În orice afacere există suişuri şi coborâşuri. Important este să realizezi că un shopping park este o investiţie pe termen foarte lung. Acum piaţa este în scădere dar îşi va reveni”, a spus Kilbane.
„Trebuie să iei în considerare clienţii care îţi trec pragul. Nu poţi să aduci branduri ca Prada sau Vuitton şi să te aştepţi să faci bani. Există însă branduri accesibile ca New Yorker, Takko sau Debenhams care au succes. Un mix bun de chiriaşi atrage clienţii”, a precizat britanicul.
Recesiune sănătoasă
Graham consideră că recesiunea este doar un curs firesc al economiei. „Tot ceea ce facem acum este să privim cealaltă faţă a monedei. Este ca în viaţă. Când mi se întâmplă ceva bun, mă uit în jur cu precauţie pentru că ştiu că va urma şi ghinionul. După fiecare boom economic există o cădere”, a explicat Graham. Din punctul de vedere al CEO-ului, recesiunea este benefică societăţii.
„În perioada de creştere, oamenii îşi schimbă des locul de muncă pentru că au de unde alege. În criză, omul se străduieşte să facă performanţă fiincă ştie că, dacă şi-ar pierde jobul, există riscul de a rămâne şomer. În anul 1989, când m-am angajat eu, economia era în picaj. Lecţiile învăţate atunci le aplic acum”, a mai spus britanicul.
Românii sunt îndrăgostiţi de lux
Graham spune că România este preferată de investitori datorită consumatorilor. „România are o populaţie tânără, vibrantă, care cheltuie mult şi atunci când nu are de unde. Tinerilor le plac casele, maşinile. Este adevărat, însă, că ţara mai are mult de recuperat, comparativ cu alte ţări est-europene”, a spus CEO-ul.