Orădeanul Horia Bochiş foloseşte Dreptul pentru bikeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai tineri motociclişti orădeni este preşedintele primului club de profil din Oradea. Nu s-a visat de mic pe motocicletă, nu este vitezoman sau teribilist şi prima oară a urcat pe motocicletă în urmă cu doar doi ani.

PROFIL
Născut: La 30 ianuarie 1985, Oradea
Studii: Facultatea de Drept, Arad
Familie: Necăsătorit

Totuşi, Horia Bochiş a ajuns preşedintele primului club de motociclişti din Oradea, Club Moto Vulturii Negri Oradea.
Horia şi-a cumpărat prima motocicletă în anul 2008. A fost o Yamaha Virago cu un motor de 250 de metri cubi. „Mi-am luat o motocicletă de capacitate mică să-mi formez deprinderile. Dacă-mi luam din prima bolid nu ştiu unde eram astăzi”, spune bikerul. Între el şi prima motocicletă a fost dragoste la prima vedere. „Pur şi simplu m-am îndrăgostit de ea când am văzut-o”, a povestit Horia. Nici nu avea carnet când motocicleta a intrat în proprietatea lui. „La vremea respectivă abia redescoperisem bicicleta”, îşi aminteşte Horia.
După ce şi-a cumpărat motocicleta a început să facă şcoala pentru a-şi putea lua permisul. Atunci a avut o dezamăgire, când a văzut cât de superficiale sunt cursurile pentru cei care vor să-şi ia carnet de motociclist. „Cursurile se făceau doar în poligon, inclusiv examenul era susţinut în poligon”, povesteşte orădeanul. „Împreună cu cei din club dorim să ajutăm şi la schimbarea acestui aspect, la modul în care se fac cursurile pentru motociclişti la şcolile de şoferi”, mărturiseşte Horia Bochiş.

Parteneriate cu Poliţia
De curând Horia şi-a vândut motocicleta şi şi-a luat una cu o capacitate mai mare, o Yamaha FZ6, cu un motor de 600 de centimetri cubi. El spune că deşi a ajuns să conducă un club de bikeri, nu experienţa l-a calificat pentru acest post, ci mai degrabă studiile de Drept şi faptul că are suficient timp liber pentru a se ocupa de club. „Comunitatea de motociclişti din Oradea este veche de 10-15 ani. Colegii mei sunt mult mai experimentaţi şi eu mai am multe de învăţat, însă sunt un novice”, mărturiseşte Horia Bochiş.
Horia speră că din funcţia pe care o deţine, împreună cu colegii bikeri, să poată schimba, cu ajutorul campaniilor pe care doresc să le facă în parteneriat cu poliţia, imaginea motocicliştilor. „Motocicliştii şi-au creat o imagine de teribilişti. Acest lucru încercăm noi să-l schimbăm şi prin educarea colegilor bikeri”, a precizat Horia.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare dorinţă, legată de activitatea clubului?
Să atragem alături de noi cât mai mulţi oameni serioşi şi să schimbăm cât se poate mentalitatea despre bikeri. Suntem conştienţi că ce facem noi în o sută de zile, un biker iresponsabil poate strica în 5 minute.

Ce sfaturi le dai celor care vor să se urce prima dată pe o motocicletă?
Să înceapă cu motociclete de capacitate mică. Toată lumea îşi doreşte un bolid, dar este foarte greu de stăpânit din prima.

Ce-i place
Horia spune că este fan al filmul Gladiatorul, cu Russell Crowe. El a mărturisit că îi plac călătoriile şi muntele, şi binenţeles iubeşte motoarele.

Ce nu-i place
Horia Bochiş a spus că nu suportă în primul rând nesimţirea. El urăşte, printre altele, şi infatuarea şi răutatea celor din jur.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite