Informaţii noi în cazul directoarei de liceu care a murit în urma unei intoxicaţii misterioase: ar fi murit gazată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Anchetatorii din Bihor au informaţii noi în cazul directoarei de liceu Alina Ştiube, care a murit la doar 49 ani, după ce s-a internat în spital, acuzând stări de greaţă de la o conservă de ton. Anchetatorii au găsit în locuinţa celor doi soţi Phostoxin, un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu, folosit ca şi fumigator pentru depozitele de cereale, împotriva insectelor, dar şi a mamiferelor mici sau rozătoarelor.

Potrivit specialiştilor, gazul emanat de insecticid este extrem de toxic, fiind folosit în condiţii strict controlate, deoarece poate fi mortal în caz de inhalare, lezând în principal sistemul respirator.

De altfel, soţul directoarei, Vasile Ştiube, în vârstă de 51 ani, administrator al unei firme de servicii în agricultură, se află în comă indusă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului municipal Oradea, unde este supus zilnic unui lavaj pulmonar, o procedură care permite recoltarea eventualelor particule, celule, agenţi patogeni.

Alina Ştiube şi soţul ei, Vasile Ştiube, au ajuns la spital pe 6 septembrie, cu greţuri şi vărsături pe care le-au pus pe seama unei conserve de ton. Bărbatul a intrat în comă însă soţia lui s-a simţit mai bine şi a fost chiar externată, o zi mai târziu, când s-a întors acasă. Luni, însă, i-a fost din nou rău, motiv pentru care s-a întors la spital. În aceeaşi zi, ea a intrat în comă iar pe 9 septembrie a murit.

În aceeaşi zi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au declanşat o anchetă, în caz dispunând efectuarea unor cercetări la locuinţa familiei. Un echipaj complex de poliţişti şi criminalişti coordonaţi de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au scotocit câteva zile în casa celor doi soţi, dar şi în imobilele societăţii administrate de Vasile Ştiube, cu sprijinul unui echipajl CBRN (pentru evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară) al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Echipajele de anchetă au găsit cantităţi mari de pesticide, inclusiv Phostoxin, substanţa din urmă fiind găsită şi în locuinţă. „Nu e clar dacă această substanţă este sursa intoxicării, dar este una dintre piste. S-a găsit substanţa şi în locuinţă, însă era în ambalajul original, deci nedesfăcut”, a explicat unul dintre anchetatori.

phostoxin

Medicii legişti care au efectuat necropsia în cazul învăţătoarei au prelevat probe pentru analize toxicologice, însă rezultatele nu au fost comunicate, încă, anchetatorilor.

Nici investigaţiile medicilor care îl supraveghează pe soţul directoarei nu au reuşit să stabilească ce anume le-a provocat suferinţa. „S-a stabilit cu certitudine doar că nu este vorba despre o infecţie alimentară”, spun surse medicale.

Oficial, singura informaţie comunicată de reprezentanţii spitalului este că „pacientul se află în continuare pe secţia ATI în stare gravă cu prognostic rezervat”.

Legat de Alina Ştiube, care a fost înmormântată, vineri, în comuna Tinca, în comunicatul transmis, se precizează că „în acest moment nu pot fi individualizate, din punct de vedere medical, circumstanţele concrete şi cauzele decesului pacientei. Urmează ca, de îndată ce va fi finalizat raportul de autopsie să revenim cu informaţiile de interes public pe care le deţinem în legatură cu situaţia dată".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite