FOTO Cea mai mare bazilică romanică, din Transilvania, aşteaptă să fie restaurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazilica de la Tamasda
Bazilica de la Tamasda

Cea mai mare bazilică romanică din Ardeal, aflată în localitatea bihoreană Tămaşda, care ar putea atrage mii de turişti, este lăsată în paragină.

Bazilica din Tămaşda, o localitatea bihoreană aflată la 70 de kilometri de Oradea, este un monument istoric care are o vechime de peste 900 de ani, fiind cea mai mare biserică romanică din Transilvania, conform Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor. Este menţionată  pentru prima oară în "Carmen miserabile", o cronică a canonicului Rogerius, care aminteşte că s-a retras aici din calea tătarilor în anul 1241. Rogerius vorbeşte despre distrugerile pe care atât bazilica, dar şi târgul ridicat de coloniştii saşi şi cavalerii teutoni, le-au suferit cu această ocazie.

 Arhitectură în stil romanic şi gotic

„Pons Thomae", Tămaşda de azi, avea mai multe biserici, ceea ce denotă existenţa unei aşezări cu siguranţă mai vechi. Se apreciază că la momentul devastării de către hoardele tătare, în anul 1241, târgul avea o vechime de cel puţin 100 de ani. Este o bazilică în construcţia căreia regăsim stilul arhitectural romanic, dar şi stilul gotic, în modelul porţii de la intrare. Construcţia din cărămidă este prevăzută cu o navă centrală şi două laterale, cu cor, absidă semicirculară şi absidiolă.

Până nu de mult, o familie din localitatea bihoreană s-a trezit vecină cu impunătoarea bazilică. Şi cum nimeni nu s-a îngrijit în ultima vreme de ea, Turkosi Rozalia a considerat că e mai bine să-şi lase găinile în zonă. „Găinile trebuie să mămânce iarbă. Nimeni nu a făcut nimic. Nimic nu s-a schimbat. Au săpat, au căutat ceva, au găsit oase pe care le-au curăţat şi le-au pus înapoi. Ar trebui să facă statul român ceva dacă ar avea din ce", spunea anul trecut femeia.

În urma unor apariţii în presă autorităţile s-au sesizat şi au luat măsuri, astfel că acum, găinile nu mi au acces în clădirea monument.

Se amână restaurarea

După căderea regalităţii maghiare sub turci în anul 1541, Bihorul a intrat în componenţa principatului autonom Transilvania. În 1660 turcii au ocupat Oradea şi întreg ţinutul pe care-l vor stapâni pâna în 1692. După această invazie turcească biserica nu a mai servit niciunui cult. Ulterior, în baza unor documente datate cu anul 1800, aceasta se afla în posesia baronului Bors. Monumentul se deteriorează pe zi ce trece din cauză că autoritţile române amână momentul începerii restaurării.

 "România are legi foarte bune, problema este că nimeni nu le aplică. Există posibilitatea refacerii acestuia din donaţiile unor familii înstărite de maghiari, care şi-au oferit disponibilitatea. În urmă cu câţiva ani, Budapesta a trimis câteva milioane de euro. Pentru că nu suntem proprietarii, nu am avut dreptul să folosim fondurile în scopul destinat" afirmă, Paszmany Attila, preotul reformat din localitate.

Ca să poată restaura vechea biserică, o organizaţie neguvernamentală a concesionat pentru 49 de ani terenul pe care se află ruinele. Autorităţile au rezolvat recent situaţia proprietăţii asupra acestei suprafeţe care a fost atribuită prin reforma agrară din 1920 unor localnici. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite