Enigma plagiatului nu poate fi desluşită, deocamdată, în cazul Ericăi Mang, soţia fostului ministru al Învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erica Mang
Erica Mang

În cadrul întâlnirii din această săptămână, Comisia de Etică, din cadrul Universităţii Oradea a hotărât că nu se poate stabili dacă Erica Mang, soţia fostului ministru al Învăţământului, Ioan Mang, a plagiat sau nu.

Potrivit hotărârii postate de către comisia de etică pe site-ul Universităţii din Oradea, membrii comisiei nu au putut decide dacă prof. Erica Mang şi asistentul universitar Constantin Popescu au plagiat sau nu. "Pe baza datelor obţinute până în acest punct, Comisia de analiză constată că nu există suficiente elemente probatorii care să permită luare unei hotărâri faţă de prof. univ dr. Erica Mang, şi asist. univ Constantin Popescu în privinţa aspectelor cercetate", se arată în raportul comisiei de etică.

În urmă cu câteva săptămâni, după scandalul de plagiat iscat de Ioan Mang, fostul ministru al Învăţământului, Consiliul Naţional de Etică a solicitat Comisiei de Edică din cadrul Universităţii din Oradea să stabilească dacă prof. univ dr. Erica Mang, şi asist. univ Constantin Popescu, profesori la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei au plagiat sau nu diverse articole ştiinţifice semnate de Ioan Mang. Acesta din urmă este verificat de către Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Din comisia de Etică a Universităţii din Oradea au făcut parte prof. Univ. dr. Miurcea Vereş-preşedinte, prof. univ. dr. Ion Zaine şi lect. Univ. dr. Ionel Cioară. Aceştia au solicitat şi sprijinul a 13 cadre didactice de la alte universităţi şi alte şapte cadre didactice ale universităţii orădene cu competenţe în domeniul ştiinţa calculatoarelor şi tehnologia informaţiei, tocmai pentru a analiza aspectele semnalate prin sesizări.

Din cei 20 de profesori,  cinci au formulat declaraţii de abţinere motivate, trei au refuzat analiza invocând lipsa competenţei, iar 11 nu au răspuns solicitării. Un singur specialist a răspuns solicitărilor, dar fără a formula o concluzie fermă.

"Analiza a fost îngreunată de dificultăţile care au apărut la accesarea site-urilor pe care se află articolele, unii dintre referenţi neputându-le accesa, ceea ce a împiedicat efectuarea analizei", scrie în raportul postat pe site-un Universităţii din Oradea.

În tot acest timp. Au fost solicitate şi puntele de vedere ale celor doi universitari acuzaţi, care au fost audiaţi şi în acelaşi timp şi-au formulat părerile şi în scris. Comisia de analiză a cerut şi punctele de vedere ale reclamaţilor, adică Erică Mang şi Constantin Popescu.

În urma tuturor dezbaterilor şi consultărilor, comisia a decis că nu se poate lua nicio hotărâre în cazul celor doi. "Pe baza datelor obţinute până în acest punct, Comisia de analiză constată că nu există suficiente elemente probatorii care să permită luarea unei hotărâri faţă de prof.univ.dr. Erica Mang şi asist.univ. Constantin Popescu în privinţa aspectelor cercetate", se arată în raport. Nu se ştie dacă vor mai continua cercetările în cazul celor doi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite