Director de liceu, părinţilor care n-au vrut să plătească pentru festivităţi: „Dacă vrei, te supui, dacă nu, ieşi afară!"

0
Publicat:

Corpul de control al Ministerului Educaţiei a declanşat o anchetă la Colegiul Economic Partenie Cosma, din Oradea, după ce directorul şcolii le-a cerut elevilor din clasele a XII-a câte 200 lei ca să participe la o festivitate de absolvire. 

Daniel Negrean voia o festivitate ca în Elveţia pe banii elevilor. Foto: Bihoreanul
Daniel Negrean voia o festivitate ca în Elveţia pe banii elevilor. Foto: Bihoreanul

Banii au fost solicitaţi de directorul Daniel Negrean atât elevilor cât şi părinţilor, pentru a organiza o festivitate „după model elveţian”, cu muzică, scenă, prăjituri, ape, sucuri, cafele, un cort și mese de cocktail.

Inflaţia e de vină

Iniţial, elevilor li s-a transmis că festivitatea îi va costa câte 50 lei de persoană, însă ulterior preţul a crescut la 200 lei. La un calcul simplu, costurile depăşeau 10.000 euro, deci, stârnind nemulţumirea unor elevi care au cerut soluţii mai economicoase.

În loc de asta, directorul a trecut la jigniri, atât la întâlnirile cu tinerii, cât şi cu părinţii lor, ameninţând chiar că, dacă nu plătesc, nu vor avea dreptul să participe la înmânarea diplomelor, pe care le vor lua... prin gard.

Prins cu înregistrări

Situaţia a ajuns în atenţia publică după ce elevii au transmis presei locale înregistrări cu discuţiile. În înregistrarea publicată de ziarul Bihoreanul, realizată la o şedinţă cu părinţii, se aude cum o mămică îi atrage atenţia că ceea ce face este ameninţare şi şantaj, însă directorul o contrazice.

Nu e niciun fel de ameninţare. La urma urmei, în viaţă trebuie să te supui unor reguli. Dacă vrei, te supui, dacă nu, ieşi afară”, susţinând că este “prea îngăduitor”. „Dacă la o firmă ai fi spus de atâtea ori „nu”, uşa era deschisă şi zicea „go!”, „dacă nu-ţi place, lasă-ne!”.

Dumnezeu, cu mila!

Directorul s-a certat şi cu elevii dintr-o clasă, reproşându-le: „Dacă în 4 ani de zile n-ați înțeles nimic, Dumnezeu cu mila! Dacă tu patru ani stai într-o școală și pui problemele în felul ăsta, pentru mine, sincer, e o dezamăgire. Trebuie să știi că ești clasa a XII-a și să spui din timp: «Mamă, cred că o să mă coste ceva!» 200 de lei, sincer. Ce să fac cu voi, în momentul în care se termină festivitatea, vă deschidem ușa și ieșiți pe-aici? OK, dacă asta vă doriți, asta se va întâmpla!”, a spus directorul în înregistrare.

Declaraţiile scandaloase au ajuns şi în atenţia Ministerului Educaţiei care, marţi, a trimis la Oradea Corpul de Control al Ministerului. Totodată, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Horea Abrudan, a anunţat că va propune Consiliului de Administrație al IȘJ să sesizeze Comisa de Etică a instituției.

O schimbare de mentalitate

De cealaltă parte, directorul Colegiului Economic pretinde că dorinţa lui a fost de a înlocui festivităţile clasice şi plicticoase cu unele, ca afară, şi nu i se pare greşit ca evenimentul să fie plătit de părinţi pentru că „orice activitate extracurriculară în școlile din România este plătită de părinți, ăsta e adevărul”.

Directorul Colegiului Economic, Daniel Negrean, este consilier local PNL în Oradea, şi conduce şcoala din 2021, pe o perioadă de 4 ani. În 2012 a fost instalat politic la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, de unde a fost demis, tot politic, doi ani mai târziu. În 2016, el a participat la concursul pentru funcţia de director al Colegiului, dar a picat proba scrisă, fiind numit director adjunct.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite