Anul crizei: afacerile mici din centrul Oradei au dat chix în faţa chiriilor mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcintele se vând greu deşi costă doar 1,5 lei şi sunt la doi paşi de şcoală
Plăcintele se vând greu deşi costă doar 1,5 lei şi sunt la doi paşi de şcoală

Spaţiile comerciale din centru au stat mai mult goale decât ocupate în 2009. Magazinele din centrul oraşului schimbă chiraşi după chiriaşi sau zac pustii, fiindcă afacerile eşuează, indiferent de domeniu.

Sabina Rusu a închiriat un spaţiu comercial de pe strada Iuliu Maniu în urmă cu câteva săptămâni. Şi-a deschis o plăcintărie unde ea este administrator, bucătăreasă şi vânzătoare. Deşi nu are cheltuieli cu angajaţii şi plăcintăria este plasată la nici cincizeci de metri de două licee, până acum Sabina Rusu a adus bani de acasă pentru chirie, nu din vânzări.


„Plătesc 200 de euro în fiecare lună. Am crezut că având atâtea şcoli în jur voi avea clienţi”, spune Sabina Rusu, care a mai avut o tentativă de afacere şi pe strada Seleuşului, fără sorţi de izbândă însă. Înainte ca Sabina Rusu să fi închiriat spaţiul respectiv, acesta a mai fost ocupat de o altă firmă care s-a străduit în zadar să facă profit în această locaţie.


Trei eşecuri într-un an


Monica Pop, o doamnă care locuieşte pe strada Iuliu Maniu, în plin centrul oraşului, din anul 1952, spune că în ultimul an spaţiile comerciale şi-au schimbat chiriaşii cu o frecvenţă de speriat. „Au fost foarte multe iniţiative de afaceri care au eşuat”, a observat Monica Pop. Aceasta a dat ca exemple un magazin ABC care a fost deschis doar două luni, o cafenea care rezistat doar pe timpul verii şi o sală de internet despre care ştie că nu prea are clienţi.


Prea puţini clienţi

Tot în centrul oraşului, pe următoarea stradă, pe Vasile Alecsandri, vânzătoarea de la un magazin de textile spune că sunt zile în care numărul clienţilor care trec pragul este extrem de mic. „Avem şi zile foarte proaste, dar şi zile bune. Cei mai mulţi clienţi vin dimineaţa, sau după orele 16.00. Între 13.00 şi 16.00 nu intră nimeni”, a spus Penzes Monika. Elisabeta Ducz, vânzătoare la un magazin de haine de pe strada Avram Iancu, se plânge şi ea de numărul clienţilor. „În zilele bune intră în magazin 30 de persoane, dintre care cel mult jumătate ajung să şi cumpere ceva. În zilele proaste avem cel mult douăzeci de vizitatori, dintre care doar vreo cinci iau ceva”, a explicat femeia.

Eşec
Spaţiile comerciale şi-au schimbat chiriaşii foarte des

cifre
200 de euro este chiria pentru un spaţiu în centrul Oradei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite