Zeci de percheziţii DIICOT la Iaşi pentru capturarea unei reţele care a creat un prejudiciu de 12 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit procurorilor, 17 persoane au fost duse la audieri în cauză. Ancheta vizează mai multe infracţiuni legate de piaţa imobiliară. Din reţea făcea parte şi cel puţin un angajat al ANAF.

Un număr de 17 persoane au fost aduse la audieri după ce în cursul zilei de marţi procurorii DIICOT Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 40 de percheziţii domiciliare în municipiul reşedinţă de judeţ.

Potrivit unui comunicat remis presei de DIICOT, descinderile efectuate pe raza judeţului Iaşi au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

"În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%", se precizează în comunicatul de presă.

Conform DIICOT, grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere. Un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au iniţiat şi constituit gruparea şi care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal.

Un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat şi au sprijinit gruparea şi care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi.

Banii erau ulterior reintroduşi în circuitul civil prin creditări ale societăţilor şi achiziţii de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux, explică procurorii DIICOT Iaşi.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12 milioane de euro. În urma descinderilor, la DIICOT Iaşi au fost aduse, în vederea audierii, 17 persoane.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite