Vieţi amanetate pentru următoarele două decenii. Undă verde pentru cel mai mare credit din istoria judeţului Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Chirilă, Maricel Popa, Lăcrămioara Vernica şi Romeo Olteanu FOTO Consiliul Judeţean Iaşi
Victor Chirilă, Maricel Popa, Lăcrămioara Vernica şi Romeo Olteanu FOTO Consiliul Judeţean Iaşi

Consilierii judeţeni ieşeni au aprobat contractarea unui credit de 22 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Aleşii au selectat din cele opt oferte, venite de la instituţii de creditare din ţară şi din Uniunea Europeană, pe cea cu termenul de returnare cel mai mare, respectiv 20 de ani.

Consiliul Judeţean Iaşi a amanetat bugetul public pentru următoarele două decenii. În urma unui vot dat vineri, aleşii au decis contractarea unui credit de 22 de milioane de euro (100 de milioane de lei) de la Banca Europeană de Investiţii. Banii vor fi folosiţi pentru asfaltarea mai multor drumuri judeţene.

„La nivelul executivului Consiliului Judeţean Iaşi, prin aparatul de specialitate s-a realizat o cercetare a pieţei în vederea determinării costurilor şi cerinţelor generale ale finanţării rambursabile. Cercetarea de piaţă a urmărit realizarea montajelor financiare, a cash-flow-urilor aferente creditului, determinarea costurilor acestuia şi derularea unei proceduri de selectare a furnizorilor finanţării rambursabile în vederea negocierii ulterioare cu aceştia“, au anunţat oficialii CJ Iaşi.

Practic, aleşii au decis să voteze creditul ce trebuie returnat în cea mai lungă perioadă, 20 de ani, şi cu 4 ani de graţie. Practic, pe perioada mandatului celor care au votat vineri creditul nu se vor plăti dobânzi. Oferta Băncii Europene de Investiţii vine şi cu o clauză importantă: „judeţul Iaşi trebuie să asigure 50% din finanţarea obiectivelor agreate de BEI“. Dobânda acestui împrumut ajunge în final, potrivit analizei CJ, la 1,5 milioane de euro.

Banii vor fi folosiţi pentru refacerea a 120 de kilometri de drum judeţean. „Sunt 6 subaxe, care totalizează 120 km drum judeţean care vor fi modernizaţi cu banii contractaţi în urma împrumutului şi cu fonduri ale Consiliului Judeţean”, au menţionat oficialii CJ Iaşi. Urmează negocierea datelor tehnice şi financiare cu reprezentanţii BEI. Din comisia de negociere fac parte preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, vicepreşedintele Victor Chirilă, consilierii judeţeni Sorin Flutur, Mircea Manolache, Cristian Stanciu, Ioan Stoian, Marian Uscatu, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi, Daniel Achiţei şi şefi ai departamentelor de specialitate din CJ Iaşi.

În 2007, Primăria Municipiului Iaşi, condusă la acea dată de Gheorghe Nichita, a contractat un credit de 200 de milioane de lei de la banca Dexia, pentru refacerea a 120 de străzi din oraş. Banii au fost cheltuiţi, dar unele tronsoane deja s-au deteriorat. În urma acestui contract, Nichita s-a ales cu un dosar penal, fiind cercetat pentru abuz în serviciu.

Citeşte şi:

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite