Tinerii basarabeni care au votat în Iaşi vor de la noul preşedinte al Republicii Moldova să-i ducă în Europa: „Sunt un om mic, dar am emoţii pentru ţara mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basarabenii din Iaşi au votat la Consulatul Republicii Moldova la Iaşi FOTO Iulia Ciuhu
Basarabenii din Iaşi au votat la Consulatul Republicii Moldova la Iaşi FOTO Iulia Ciuhu

Tinerii basarabeni care studiază în Iaşi şi care şi-au votat preşedintele la Consulatul Republicii Moldova la Iaşi au povestit pentru „Adevărul” că speră într-un rezultat care să pună capăt corupţiei de dincolo de Prut şi care să îndrepte ţara spre Vest.

Basarabenii stabiliţi la Iaşi sau cei aflaţi în trazit îşi votează preşedintele astăzi, 30 octombrie, la Consulatul Republicii Moldova la Iaşi, de pe Aleea Ghica Voda nr. 60 A.

Până la ora 11.00, în jur de 100 de cetăţeni din Republica Moldova, majoritatea elevii şi studenţi care urmează cursuri în liceele sau universităţile ieşene, şi-au exprimat dreptul de vot.

Tinerii au povestit pentru „Adevărul” că sintagma „un viitor mai bun” înseamnă pentru ei şi pentru Republica Moldova orientarea ţării spre Europa.

Votanţii speră că noul preşedinte va reuşi să aducă un suflu sănătos în funcţionarea justiţiei de dincolo de Prut, care să stârpească astfel corupţia scăpată de sub control.

„Numai dacă trăieşti în Republica Moldova poţi să înţelegi ce înseamnă corupţia adevărată. Este o crimă, nu ştiu cum să o descriu altfel. Sunt un om mic, dar am emoţii pentru ţara mea, pentru viitorul nostru. Am emoţii pentru rezultatul acestor alegeri care sunt reprezentantive pentru istoria Republicii Moldova. Sper să iasă la vot toţi tinerii care au plecat din ţară numai să le fie mai bine şi sper să şi voteze cu acest gând”, a arătat Stela, studentă în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Stela locuieşte de cinci ani în România şi a spus că, în urma alegerilor de astăzi, atât ea cât şi părinţii ei din Chişinău, speră în stabilitate politică care să echilibreze situaţia Republicii Moldova.

votanti consulat iasi

Lili, mama unui băiat de câţiva anişori, este stabilită în Iaşi de 14 ani. Tânăra şi tatăl său venit în vizită de la Chişinău au votat la consulat în prima parte a zilei. „De fiecare dată când votăm sperăm la mai bine. Acum, mai bine înseamnă integrare europeană, deschidere proeuropeană, de care să se bucure mai ales copiii noştri”, a precizat ieşeanca. Tatăl său a adăugat că votul de astăzi este anti-hoţie. „Am votat-o pe Maia Sandu. Am votat să se pună capăt hoţiei, corupţiei, şi să scăpăm de oligarhi”, a arătat basarabeanul.

Cristina, Miroslava şi Victoria, eleve în ultimii ani de liceu, au votat, la rândul lor, cu Maia Sandu, candidatul comun al PPDA, PAS, PLDM la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

votanti consulat iasi

Fetele au povestit că au votat astfel încât, dacă ele au fost nevoite să vină la studii în România pentru a se simţi în Europa, cei de acasă să simtă acelaşi lucru, fără să plece în altă ţară. „Am votat cu Maia Sandu şi am vorbit cu cei de acasă să votăm toţi la fel, să dăm o şansă acestei ţări. Nu ne dorim imposibilul, ne dorim o ţară liniştită care să se apropie de Uniunea Europeană”, au precizat elevele.

Citeşte şi:

Alegeri Republica Moldova. Moldovenii îşi aleg preşedintele. Prezenţă la vot la ora 14.00: peste 931.000 de alegători (33%) LIVE BLOG

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite