Spitale ajunse la mila publică. Secţii vitale în spitalele din Iaşi sunt dotate cu aparatură cumpărată exclusiv din donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două echipamente medicale în valoare de 41.000 de euro au fost donate Spitalului de Pediatrie din Iaşi de către Asociaţia Salvaţi Copiii şi Libris Braşov. Echipamentele medicale fac diferenţa între viaţă şi moarte pentru copii şi uşurează enorm munca medicilor.

Bugetul infim al spitalelor îi condamnă pe medici şi asistente să lucreze după metode rudimentare sau cu aparatură insuficientă şi veche. Din cauza costurilor ridicate pentru echipamentele de ultimă generaţie, în unele secţii nu s-au mai cumpărat aparate de ani de zile. Asta deşi sunt extrem de necesare pentru viaţa pacienţilor. Nu de puţine ori însă, secţii vitale din spitalele din Iaşi au fost dotate cu aparatură cu ajutorul donaţiilor. 

Ultimul exemplu de acest gen s-a înregistrat la Spitalul pentru Copii ''Sfânta Maria'' din Iaşi. Unitatea medicală a primit în dar aparatură în valoare de 41.000 de euro: un incubator şi un aparat de ventilaţie mecanică. 

„Prematurii au nevoie de îngrijire specială încă din primele clipe: pe lângă eforturile medicilor, aceştia au nevoie de echipamente medicale performante pentru a supravieţui. De multe ori, un incubator sau un ventilator fac diferenţa între viaţă şi moarte. Ne dorim să salvăm cât mai mulţi bebeluşi şi să dotăm maternităţile din România cu aparatura atât de necesară. Mulţumim Libris Braşov pentru sprijin şi generozitate!”, menţionează Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

De ambele aparate era mare nevoie, mai ales că de multe ori la Secţia de Terapie Intensivă asistentele îi ajutau pe copiii în stare critică să respire cu ajutorul ventilaţiei la balon. Cât despre aparatele de ventilat mecanic, aici există doar 7, un sfert din câte ar trebui, iar multe sunt uzate, având peste un deceniu de folosire. 

Conducerea spitalului susţine că nu îşi permite să cumpere aparate de acest gen din fonduri proprii, deoarece costul unuia depăşeşte 10.000 de lei. Speră însă să primească ajutor de la Ministerul Sănătăţii cu ajutorul unui program pe ATI. 

Statisticile arată că de la începutul anului până în prezent, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria" din Iaşi au fost internati 32.266 copii, dintre care 1.023 în secţia de Terapie Intensivă Pediatrică. 37 de pacienţi au avut nevoie de suport ventilator continuu.

Vă mai recomandăm:

Lipsesc aparatele care îi ajută pe copiii în stare critică să respire. Medicii din Iaşi îi salvează  cu metode rudimentare

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite