Poluare la cote imense în România. La Iaşi, valori înzecite faţă de limita europeană. Fizician: Nu este o perioadă propice să zăboviţi pe străzi, în aer liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook / Silviu Gurlui
FOTO: Facebook / Silviu Gurlui

Perioadele cu inversiuni termice, care au loc de obicei în timpul sezonului rece, sunt perioade cu o poluare extrem de ridicată.

Poluarea a atins valori imense în cursul zilei de vineri, în Iaşi, dar şi în alte zone ale României. A fost una dintre cele mai poluate seri din acest an, acest fapt datorându-se şi inversiunii termice. 

Fizicianul Silviu Gurlui a făcut măsurători în tot oraşul vineri seara, 12 noiembrie, iar rezultatele arătau valori de până la 10 ori mai mari decât limita stabilită la nivel european. 

„Se înregistrează cote de poluare foarte mari în Iaşi şi în multe zone din ţară. Valori foarte mari, în creştere, la PM10, PM2,5, NO2, benzen, toluen. 

Este şi inversiune termică. Aceasta accelerează mixtura de poluanţi să se cumuleze la sol şi să se transforme sever. 

Nu este o perioadă propice să zăboviţi pe străzi, în aer liber. La ora 19.00, valorile instantanee ale poluării erau în anumite locuri de peste 10 ori mai mari decât limitele mediilor orare stabilite prin reglementările europene”, a transmis fizicianul şi cercetătorul ieşean Silviu Gurlui.

Acesta a mai transmis că riscul de îmbolnăvire în cazul în care astfel de valori rămân ridicate este maxim şi a atras atenţia asupra investigării surselor suplimentare de poluare, adică a arderilor care se fac în această perioadă în toate zonele din ţară.

Poluare

FOTO: calitateaer.ro

Vă recomandăm să citiţi şi: 
 

Spionul ungur care se dădea cioban ca să culeagă informaţii din Transilvania. „Încetineala şi indecizia îi fac pe români să pară proşti“

Un român a rămas fără toţi banii de pe card, după ce a fost păcălit de hackeri şi refuzat de bancă: „Banii au mers către o bancă în Rusia”


 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite