„Plecăm din cauza salariului prea mic“

0
0

Cadre medicale cu zeci de ani de experienţă în spitalele ieşene şi nu numai s-au înscris pe listele firmelor străine de recrutare.

Târgul Internaţional de Cariere Medicale-IMCDays  şi-a deschis porţile astăzi, la ora 11.00, la Hotel Traian din Iaşi. Sute de cadre medicale din Iaşi, dar şi din alte oraşe ale ţării au fost prezente pentru a se înscrie pe listele angajatorilor străini.


„Am venit din Buzău. De 27 de ani sunt asistentă la Secţia de Obstetrică-Ginecologie. Mi-au trecut mii de bebeluşi prin mâini. În Marea Britanie, spre exemplu, asistentele nu se ocupă cu aşa ceva“, a spus Viorica Neagu, de 45 de ani. După decenii petrecute într-un spital românesc, asistenta vrea să plece în Anglia, acolo unde salariul i-ar permite să-şi ţină fiica la o facultate din străinătate.

Peste 1.000 de joburi peste hotare
Târgul oferă medicilor, asistenţilor şi rezidenţilor posibilitatea să se angajeze în Marea Britanie, Germania, Franţa, Belgia, Norvegia, Suedia, Spania, prin intermediul firmelor de recrutare.

Conform organizatorilor, ieşenii au acces la peste 1.000 de locuri de muncă, în mai toate domeniile. Astfel, medicii primari, psihiatrii, stomatologii, asistentele sau famaciştii pot spera că în curând vor lucra într-un sistem modern, pentru un salariu mai mare. „Dacă aici o asistentă cu peste 25 de ani de experienţă câştigă aproximativ 1.500 de lei, în Anglia primeşte peste 2.000 de lire sterline“, a mai spus asistenta din Buzău.

De aceeaşi problemă se plâng şi medicii ieşeni care, deşi au aici un serviciu stabil, o familie, tot vor să-şi încerce norocul peste graniţă. „Principalul motiv pentru care mă gândesc să plec este criza din sistem. Nu sunt medicamente, nu sunt materiale pentru investigaţii. Bineînţeles, şi salariul este mult mai mare decât la noi“, a declarat Elena Mitrofan, medic primar pneumolog, care ar vrea să emigreze în Franţa, unde şi-a făcut şi rezidenţiatul, sau în Anglia. Tinerii par mai rezervaţi în ceea ce priveşte plecarea în străinătate.


„Mi-ar plăcea să plec în Franţa sau în Norvegia, unde sistemul funcţionează impecabil, dar nu cunosc limba. Am colegi care lucrează acolo şi o duc foarte bine“,
a spus Andreea Pascal, rezident. Târgul mai este deschis astăzi până la ora 18.00 şi mâine între orele 10.00 şi 16.00.

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite