Plan uriaş pentru transportul public din Iaşi. Tramvaiele „antice” - înlocuite, şine noi şi autobuze electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO. Primăria Iaşi
FOTO. Primăria Iaşi

Plan uriaş, prin care Iaşul poate ajunge în secolul 21 în ceea ce priveşte transportul public. Tramvaie schimbate după 1977, autobuze electrice şi căi noi de rulare pentru mijloacele de transport în comun, dar şi pentru biciclişti.

Promisiuni şi planuri de dezvoltare pentru transportul public ieşean, în ceea ce priveşte noi căi de rulare, sisteme de ticketing prin care să se renunţe la biletele clasice, autobuze electrice şi multe altele, în următorii ani. 

Peste 600 de milioane de lei, bani veniţi prin Programul Operaţional Regional, dar şi de la Ministerul Dezvoltării, urmează a fi investiţi în 44 de autobuze electrice şi 32 de tramvaie noi. 

În ceea ce priveşte achiziţia de tramvaie, Primăria are semnate două contracte: unul cu Bozankaya (Turcia) care va livra 16 mijloace de transport, iar celălalt cu PESA (Polonia) care are în producţie alte 16 tramvaie pentru Iaşi. 

Pentru autobuzele eletrice, până în acest moment a fost semnat un contract cu Solaris Urbino Electric (Polonia) pentru livrarea a 20 de vehicule. 

Modernizare transport public Iaşi

FOTO: Primăria Iaşi

„Călătorii aşteaptă două lucruri de la transportul public: punctualitate şi confort. Această înnoire a parcului auto înseamnă un confort sporit pentru călători, cu condiţii de transport mult mai bune, aer condiţionat, acces mai facil pentru persoanele cu dizabilităţi şi, de ce nu, odată cu introducerea şi a altor măsuri (benzi unice, n.r.) – reducerea timpului de deplasare. În cazul tramvaielor, ultima înnoire importantă a fost în 1977, atunci când au fost aduse cele 70 de vehicule Tatra (retrase, între timp, din circulaţie, n.r.)”, a declarat Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public. 

Modernizare transport public Iaşi

FOTO: Primăria Iaşi

În ceea ce priveşte căile de rulare, municipalitatea ieşeană a început deja înlocuirea liniilor de tramvai în mai multe zone ale oraşului. În anii precedenţi a fost modernizată zona Ţuţora, iar în această perioadă se lucrează în zona Pădurii.  Lucrările fac parte din proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi”, care are o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro). 

Modernizare transport public Iaşi

FOTO: Primăria Iaşi

În cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi” sunt modernizaţi 5.720 de metri liniari de cale simplă de rulare, de-a lungul cărora vor fi amenajate şapte staţii de tramvai şi o staţie intermodală cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi. De asemenea, proiectul include refacerea trotuarelor pe o suprafaţă de 5.184 metri pătraţi, a spaţiilor verzi pe o arie de 6.079 metri pătraţi, reabilitarea carosabilului pe o distanţă de 325 de metri, dar şi construirea de piste pentru biciclişti pe o lungime de 914 metri, pe bulevardul Ţuţora.

Dispar biletele de călătorie pe hârtie

Printr-un proiect de 12,6 milioane de lei, autorităţile doresc eliminarea biletelor de hârtie pentru mijloacele de transport în comun. Proiectul ar urma să fie pus în practică în anul 2022.

„Sistemul de e-ticketing va permite călătorilor să achiziţioneze un card pe care să-l reîncarce, fiind eliminată ideea de a merge la tonete: facilitatea va fi disponibilă online. În prezent se actualizează studiul de fezabilitate întrucât au apărut noi tehnologii faţă de momentul întocmirii documentaţiei – validatoarele vor permite atât carduri preplătite, cât şi carduri bancare. Important de spus este că acel card preplătit va putea fi utilizat şi în alte oraşe, dacă vor fi încheiate acorduri cu băncile, iar operatorii de transport vor deconta banii direct la bancă”, a mai spus directorul CTP.

Toate proiectele în care se folosesc bani europeni trebuie terminate până în anul 2023, altfel fondurile vor fi pierdute.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Imagini spectaculoase cu drumul expres care ajunge direct la graniţa cu Bulgaria. „Scăpăm de ruşine. Era ca pe Marte“ VIDEO

Dilema zilei: cei care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu alt vaccin? Ce spun experţii

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite