Parada studenţilor a colorat Iaşiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FEstudIS, „singura sesiune aşteptată“ a debutat aseară cu un alai al tinerilor de la facultăţile din oraş. Prima zi a festivalului studenţesc FEstudIS a devenit deja un reper de nădejde.

„În mod normal, prima zi de FestudIS este mereu duminica, dar anul acesta am amânat deschiderea o zi pentru a nu se suprapune cu Festivalul Berii“, a explicat Anastasia, de la Liga Studenţilor Basarabeni.

Ieri, în prima zi de FEstudIS, tinerii au blocat circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare. Pata de culoare adusă oraşului a fost remarcată şi de fotbaliştii de la FC Braşov, al căror autocar s-a intersectat cu caravana studenţească. Aşa cum se întâmplă mereu, fiecare ligă a venit cu ceva inedit. De exemplu, cei de la Economie s-au prezentat cu un camion din care bubuia muzica şi se dansa în stilul „Love Parade“.

Maşină cu motor de 4 oameni putere

Jurnaliştii în devenire au adus un autoturism „tapetat“ la exterior cu ziare. Studenţii de la Geografie au venit cu maşina Car-Pet, confecţionată din PET-uri şi cu un motor de patru oameni putere, asemănător maşinilor din serialul „Familia Flinstone“.

Cea mai originală idee au avut-o cele trei organizaţii de studenţi rromi înscrise în FEstudIS. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, aceştia şi-au prezentat obiceiurile şi dansurile, acompaniaţi de o fanfară autentică. Tinerii s-au deplasat fie într-o căruţă trasă de cai, fie într-o remorcă în care s-au închis într-o cuşcă. „Am profitat de acest eveniment pentru a atrage un semnal împotriva discriminării la care sunt supuşi rromii“, a explicat o tânără de la Asociaţia Studenţilor „Loli Coxa“ (fusta roşie).

Şapte ligi de la Politehnică, absente

Convoiul tinerilor s-a oprit în cartierul general FEstudIS pentru următoarele zile, respectiv parcarea Casei de Cultură a Studenţilor (CCS).

„În 2009 au fost de vreo cinci ori mai mulţi studenţi la paradă decât sunt acum. S-au retras şapte ligi ale studenţilor de la Politehnică din cauză că nu s-au înţeles cu cei de la CCS în privinţa banilor pentru proiecte“, a încheiat Anastasia.

Programul din această seară
De la ora 19.00, la Cinema Victoria, rulează „Legături bolnăvicioase“. De la ora 20.00, în parcarea Casei Studenţilor are loc un spectacol în aer liber de muzică folk cu Albert Casandruc, Moldavia Folk, Descântec şi Nu Acum. După concert urmează Rroma Party, petrecere a studenţilor rromi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite