Obezitatea la animalele de companie. Când greşim la hrănirea patrupedelor. Explicaţiile specialiştilor

0
0
Un animal gras nu
este de obicei un animal sănătos SURSA FOTO: caut.vet.ro
Un animal gras nu este de obicei un animal sănătos SURSA FOTO: caut.vet.ro

Mâncatul mai puţin a fost demonstrat ca fiind cauza de creştere a speranţei de viaţă şi de reducere a suferinţelor speciilor celor mai diverse de animale de companie: de la viermi, peşti şi hamsteri, până la câini şi maimuţe. Obezitatea le scurtează viaţa, spun specialiştii.

Specialiştii în medicină veterinară spun că, atunci când vine vorba de hrănirea animalelor de companie, mai puţin este mai bine. Obiceiul de a răsplăti animalele cu mâncare bună, deşi este pornit din iubire, poate fi extrem de nociv. 

Animalul de companie nu trebuie să aibă meniul nostru şi - în niciun caz - nu trebuie hrănit cu preparate grase sau foarte procesate, explică medicii veterinari. 

Multe dintre cazurile care ajung la Spitalului Clinic pentru Animale de Companie al Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iaşi ţin de tulburări digestive datorate excesului alimentar şi alimentaţiei necorespunzătoare, marea majoritate a animalelor cu probleme fiind obeze. 

Peste 100 de pacienţi, în principal animale de companie, au avut nevoie, în perioadă sărbătorilor de iarnă, de îngrijirile medicale de urgenţă oferite de spitalul veterinar din cadrul USV. 

Compartimentul de Urgenţe al amintitului spital a acordat asistenţă medicală veterinară non-stop animalelor de companie, în perioada Sărbătorilor de Crăciun şi a Anului Nou. 

În perioada menţionată, triajul de la Urgenţe a fost luat cu asalt: 106 cazuri, pacienţi fiind câini şi pisici cu patologie severă, care au necesitat consultaţii şi tratamente prompte din partea medicilor de gardă. 

„De exemplu, în perioada sărbătorilor de iarnă, spitalizarea a fost plină cu animale în stare gravă, care au necesitat supravegherea de către personalul medical al spitalului. Au fost efectuate intervenţii chirurgicale de urgenţă în zilele de Crăciun, cât şi în noaptea de Revelion. În topul urgenţelor au fost tulburările digestive datorate excesul alimentar şi alimentaţiei necorespunzătoare cu ocazia sărbătorilor”, spune conf. univ. dr. Sorin Aurelian Paşca, prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul USV Iaşi.

Mai gustos nu înseamnă mai bun 

Specialiştii spun că trebuie să avem puterea să rezistăm modului drăgălaş al animalelor de a cere, iar la mese festive este bine ca pisica sau câinele, de exemplu, să fie hrăniţi înainte cu mâncarea lor, pentru a le elimina senzaţia de poftă. Însă mulţi încalcă această regulă şi apoi cedează ochilor rugători, iar asta se vede şi în statistica urgenţelor veterinare: animale cu intoxicaţii severe sau crize pancreatice, care au ajuns la spital luptând pentru viaţă. 

„În momentul în care dăm un produs mai gustos unui căţel, care câteva luni a fost obişnuit cu o dietă reprezentantă dintr-o hrană comercială, e clar că nu îl va tolera atât de bine. Este gustos, animalului îi va plăcea, dar pe termen scurt, mediu şi chiar lung vor apărea efecte nedorite: crize digestive şi obezitate, cu toate bolile grave  asociate acesteia. Animalul nostru de companie să fie deja hrănit înainte de a ne aşeza noi la masă. Să nu mai prezinte pentru el un interes masa noastră”, a spus pentru TVR Iaşi conf. univ. dr. Mihai Mustaţă, de la spitalul veterinar al USV Iaşi. 

Veterinarii spun că este extrem de periculos să hrănim animalele de companie cu carne crudă, struguri şi stafide, ceapă şi usturoi, ouă crude sau oase de pasăre. În niciun caz nu trebuie să servim patrupedul cu ciocolată. Aceasta poate provoca animalelor diaree, convulsii, infecţii sau probleme cardiace. 

Cel mai mare compartiment veterinar de urgenţă pentru animale mici din Moldova funcţionează în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, iar unicitatea acestuia constă în diversitatea specializărilor şi dotărilor, precum şi în capacitatea de spitalizare a pacienţilor 24 de ore din 24, indiferent de gravitatea patologiei, inclusiv în weekend. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Dubla crimă de la Iaşi. Au venit rezultatele ADN, iar ancheta devine tot mai complicată

Cum rezistă Teiul lui Eminescu, vechi de aproape şase secole. Fenomenul biologic rar care îl ajută să supravieţuiască

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite