Medicul din Iași care și-a ținut tatăl internat 927 de zile pe banii statului a fost demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de analiză din cadrul Spitalului de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași a decis demiterea medicului care și-a ținut părinții internați câteva sute de zile pe banii statului.

Laura Solovăstru. FOTO lauderma.ro
Laura Solovăstru. FOTO lauderma.ro

Laura Solovăstru și-a ținut internat tatăl timp de 927 de zile, în perioada 2016-2022, având în total 20 de spitalizări. De asemenea, mama acesteia a avut 12 spitalizări, însumând 302 zile de internare, în aceeași perioadă. 

„Deși indicatorii de eficiență ai secției din 2018-2022 se mențin la valori optime, totuși spitalizările prelungite și repetate nu se justificau după diagnosticul principal de internare, într-o secție clinică a unui spital de urgență. Ca diagnostic principal de internare predomina urticaria acută și cronică acutizată la alimente sau antiinflamatoare, fără a se efectua teste alergologice sau fără a fi susținut de prezența eozinofilelor crescute sau a Ig. E, reprezentând astfel o neconformitate cu protocolul de diagnostic și tratament al urticariei alergice. Comorbiditățile cronice prezente: HTA, FA permanenta, AVC sechelar, hemipareza stângă, DZ ADO, purtător cronic de sondă urinară, cu excepția unui episod de decompensare cardiacă și pneumonie Sars-Cov2, ce a necesitat 17 zile de îngrijiri în ATI, ar fi putut fi manageriate mai adecvat, într-un serviciu de paliație sau geriatrie”, a transmis Vasile Timofte, managerul spitalului ieșean. 

Diagnosticul principal de internare pentru mama medicului a fost predominant de urticarie acută sau cronică acutizată. Din analiza evoluției consemnată în foile de observație, nu reiese justificarea unei spitalizări prelungite, au mai spus reprezentanții spitalului. 

Astfel, conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” a decis ca începând cu data de 2 noiembrie să fie încetată exercitarea atribuțiilor și responsabilităților funcției de medic șef al Secției Dermatovenerologie, funcția fiind preluată de către medicul Alina Stîncaru.

De asemenea, a fost implementată o alertă InfoWorld care poate semnala spitalizările prelungite, iar în fiecare lună se va face o analiză. 

Conducerea unității va continua verificările și din punct de vedere financiar-contabil, iar în situația în care se va constata existența unui prejudiciu, se vor aplica măsuri legale, au mai transmis șefii spitalului. 

Cum a fost prinsă Laura Solovăstru

Ancheta a pornit din presa locală, după ce „Ziarul de Iași” a dezvăluit pe surse mai multe informații care arată că șefa Secției de Dermatologie s-a folosit exagerat de resursele spitalului. 

Sursele ziarului din Iași arată că bărbatul, care este imobilizat la pat, are nevoie încontinuu de ajutorul asistentelor și era tratat cu medicamente de la farmacia unității medicale.

Pacientul, cazat într-o rezervă a spitalului, are parte de îngrijire și hrănire la pat și de tratament ca în cadrul unui spital privat, au dezvăluit sursele „Ziarului de Iași”. Mama medicului ar fi internată pe perioada rece și externată când vremea se încălzește, însă medicul a negat mare parte din informații. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite