Medic ginecolog acuzat de malpraxis pentru că a refuzat să facă cezariană unei gravide. Tânăra mămică a murit după o lună de comă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Buţureanu este acuzat acum de malpraxis
Ştefan Buţureanu este acuzat acum de malpraxis

O femeie de 37 de ani a murit ieri după ce în ultima lună a stat în comă în urma unei naşteri cu complicaţii. Familia îl acuză pe medicul ginecolog că a amânat timp de zece zile să facă cezariană, aşteptând ca ieşeanca să nască natural. O singură alinare mai au rudele femeii: bebeluşul acesteia a supravieţuit.

Un alt caz revoltător s-a petrecut într-un spital din Iaşi. O femeie de 37 de ani a murit ieri pe un pat al Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi, după ce timp de o lună a stat în comă. Carmen Obadă a ajuns în stare critică la spital în urma unei naşteri cu complicaţii, soldată acum cu o sesizare la Colegiul Medicilor.

Familia ieşencei susţine că femeia a ajuns la spital în stare bună, ea trebuind să nască undeva în jurul datei de 17 ianuarie. Naşterea nu s-a produs pe cale naturală, însă cu toate acestea medicul ginecolog care s-a ocupat de pacientă, Ştefan Buţureanu, nu a recurs la o procedură de cezariană. Zece zile a stat Carmen Obadă până să nască pe cale naturală, în acest timp fătul ei ajungând să cântârească peste patru kilograme. Imediat după naştere, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit.

"Pe data de 17 ianuarie, la zece zile de la internare, soţia mea a născut natural. Am vrut să i se facă cezariană, însă nu s-a procedat aşa. A adus pe lume o fetiţă cu o greutate de 4,25 kilograme. Era foarte mare, având în vedere că soţia mea nu avea mai mult de 60 de kilograme. La câteva ore după naştere, a făcut hemoragie puternică şi a fost trimisă în stare critică la un alt spital", a povestit pentru Ziarul de Iaşi, Cătălin Obadă, soţul tinerei decedate.

Imediat după naştere, când starea pacientei s-a înrăutăţit, aceasta a fost transferată la Chirurgie, acolo unde i s-a scos uterul. Ulterior a fost trimisă la "Sfântul Spiridon".

"Nu au vrut să-i scoată fătul la timp, iar când l-au scos au făcut-o natural. Au amânat-o, cel mai probabil, pentru că nu cotizasem suficient", Iulian Ciasnag, fratele victimei.

 În replică, medicul Ştefan Buţureanu susţine că a procedat ca la carte în cazul lui Carmen Obadă. "Pacienta nu a avut indicaţie de cezariană. Indicaţia nu ţine de greutatea sau mărimea fătului, ci există alte criterii. După ce a născut, la scurt timp, a început să curgă o cantitate foarte mare de sânge. Pacienta nu a avut rupturi în timpul travaliului, aşa că nu se explică hemoragia puternică. Nu pot spune ce s-ar fi întâmplat dacă făceam cezariană. Poate nu ar fi decedat sau poate s-ar fi întâmplat acelaşi lucru. Eu ştiu doar că nu a avut nevoie de cezariană şi această decizie a fost luată de doi specialişti, nu de unul. Despre bani, nici nu vreau să vorbesc. Nu mi-au dat niciun ban şi nici nu au avut de gând să-mi dea ceva, aşa că nu pot face astfel de acuzaţii", a declarat doctorul Buţureanu pentru sursa citată.

Carmen Obadă mai avea acasă doi copii minori. Bebeluşul adus pe lume de ea a supravieţuit. Colegiul Medicilor a deschis o anchetă în acest caz pentru a vedea dacă medicul se face sau nu vinovat de moartea femeii de 37 de ani.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite