Maşini folosite la contrabandă diagnosticate cu endoscopul şi detectorul de inimi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Endoscopul folosit pentru verificarea rezervorului de la maşini
Endoscopul folosit pentru verificarea rezervorului de la maşini

Poliţiştii de frontieră de la Sculeni folosesc aparatură de ultimă generaţie pentru a depista transportul ilegal de ţigări, droguri sau persoane, dar şi dacă autoturismul este furat sau actul de identitate este falsificat.

Maşinile şi persoanele care ajung la Vama Sculeni pentru a intra în Iaşi sunt examinate exact ca într-un cabinet medical, din cap până în picioare. Orice tentativă de comitere a unor infracţiuni este depistată din „faşă" cu ajutorul aparaturii performante pe care vameşii o au în dotare.

De la bătăile de inimă ale trecătorilor prin Vamă şi până la rezervorul maşinii în care aceştia călătoresc, totul este verificat minuţios de poliţiştii de frontieră. Cititorul optic şi de amprentă, endoscopul, lampele cu UV, buster-ul, detectorul de dioxid de carbon, şi pentru bătăile inimii, comparatorul video-spectral, aparatul pentru detectarea materialelor radioactive este aparatura care asigură ca în judeţ nu se intră cu marfă de contrabandă şi nici cu persoane fără şedere.

Captură impresionantă de ţigări pentru poliţiştii ieşeni

Iaşi: Mobilier tapiţat cu ţigări la Vama Albiţa

Unul dintre aparatele cele mai spectaculoase este reprezentat de detectorul pentru bătăile inimii care depistează dacă în autoturism sunt mai multe persoane decât cele aflate la vedere. La Vama Sculeni sunt trei astfel de dispositive care se montează pe maşină şi care dau un semnal de alarmă în cazul în care sunt persoane ascunse.

Buster, aparat de verificat interiorul cauciucurilor

„Avem 6 senzori, senzorul de adiere a vântului şi senzorul care elimină orice perturbaţie, orice vibraţie şi ceilalţi patru senzori care se pun pe maşină, pe şasiul maşinii: faţă, spate. Se accentuează o anumită culoare şi atunci se dă alarma că avem o persoană în spate sau mai multe. Ne arată doar vibraţia, dacă sunt mai multe nu ni se spune, doar ne atenţionează că există cineva acolo. Îl avem de anul trecut, nu am prins până în prezent nimic", spune agentul principal Adrian Zosim.

Iaşi: Chevrolet furat în Ungaria, confiscat la Vama Sculeni

Cei care vor să intre illegal în Iaşi sunt obsevaţi cu ajutorul unor camera de luat vederi care se învârt la 360 de grade.

În atenţia poliţiştilor de la Vamă se află şi documentele. Pentru asta folosesc truse alcătuite din lămpi cu UV, microscoape, pensete, iar din luna noiembrie a anului trecut au primit cititoare de amprentă pentru paşapoartele care au amprente digitale. Cel mai performant dispozitiv la capitolul verificare documente este comparatorul spectral, care verifică dacă actele sunt autentice cu ajutorul luminii.

„Cu ajutorul comparatorului spectral facem analiza documentelor cu privire la suspiciunea lor. Lucrătorul de la linia I dacă are o problemă, o suspiciune asupra documentului sună la linia II, vine lucrătorul de la linia II, ia documentul din linia I şi vine aici şi îi facem o analiză amănunţită. O face prin comparare cu specimene de documente în format electronic aflate în baza de date. Apropiem, depărtăm documentul. Verificăm în diferite spectre de lumină, lumină albă, în mai multe poziţii de lumină", explică agentul principal Zosim.

Un accent deosebit se pune şi pe inspectarea autoturismului. Pentru a verifica dacă nu cumva este furat, acestuia i se măsoară până şi grosimea vopselei pentru a vedea dacă a încercat să ascundă culoarea adevărată cu un nou strat de culoare.

Cele mai multe capturi de ţigări au fost găsite în rezervorul autoturismelor, iar aceste descoperiri au fost realizate cu ajutorul unui endoscop.

Ţigări de contrabandă descoperite în rezervor FOTO

„Cu ajutorul endoscopului putem verifica în tancul de benzină al autoturismului dacă nu sunt ascunse ţigări. De obicei sunt ambalate în celofan şi introduse în tancul de benzină. Am găsit cam o mie şi ceva de pachete cu ajutorul lui, 800-900. Compartimentează rezervorul şi o parte este cu ţigări, o parte cu benzină cât să circule  sau îl umple cu ţigări şi el merge cu gaz", mai spune agentul Zosim.

Capturi mari au fost găsite după ce la TIR-uri s-au găsit pereţi dubli căptuşiţi cu tutun.

„Cu acest aparat verificăm cu exactitate dimensiunile la trenul-vagon de la TIR-uri,. Înălţime, lungime, în interior să vedem dacă nu sunt pereţi dubli şi confruntăm cu documentele maşinii. În documente specifică toate datele tehnice despre tren-vagon. Măsoară pentru că are rază laser, se apară pe un buton şi acest aparat măsoară şi spune exact. Deocamdată nu am descoperit ceva. Îl avem din 2007, avem doar un astfel de dispozitiv", spune agentul Zosim.

Aparatura de la Vama Sculeni

30 de cititoare optice fixe

9 cititoare optice portabile

11 echipamente pentru verificarea documentelor

1 aparat de măsurat camioane

3 echipamente pentru detectarea persoanelor

5 endoscoape

3 echipamente pentru detectarea bătăilor inimii

2 videocomparatoare spectrale.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite