Indiferenţi cu semenii. Numai 300 de persoane din Iaşi sunt de acord să doneze celule stem pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Iaşi, numai 300 de persoane s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem deşi au trecut aproape trei ani de la inaugurarea Centrului în cadrul Institutului Regional de Oncologie. Doritorii au donat sânge, iar pe baza unor analize li se stabileşte compatibilitatea. Dacă este compatibil, un donator de celule stem poate salva viaţa unei persoane care suferă de boli de sânge, cum ar fi leucemia.

Donatorii de celule stem lipsesc aproape complet la Iaşi. În trei ani, au trecut pragul centrului Donatorilor de Celule Stem doar 300 de persoane, de la care s-au recoltat câte 10 mililitri de sânge.

Medicii spun cu tristeţe că numărul donatorilor de celule stem este sub aşteptări şi sunt decişi să organizeze campanii de informare a populaţiei sperând că astfel vor determina mai multă lume să doneze pentru cei aflaţi în suferinţă, care au boli grave de sânge, cum este leucemia.

‘’Avem cam 300 de donatori. Este puţin, cred că lumea încă nu ştie de această posibilitate, de centrul nostru. De aceea, intenţionăm să organizăm campanii de informare în rândul studenţilor mai ales cu speranţa că va creşte numărul celor care vor să-i ajute pe bolnavi’’, spune medicul Elena Albu, coordonatorul Centrului de Donare de Celule Stem. 

Tot ce trebuie să facă persoanele pentru a fi înscrise în registrul donatorilor de celule stem este să accepte să li se recolteze 10 ml de sânge. Şansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 200.000. Pot deveni donatori de celule stem hematopoetice persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, care nu suferă de boli cronice. 

Vă mai recomandăm:

Donatorii de sânge, descurajaţi de o decizie aberantă. Sunt pasaţi de la o instituţie la alta pentru a-şi primi drepturile

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite