Geniul lui Emil Palade, elogiat şi după 40 de ani de la descoperirile care i-au adus Premiul Nobel pentru Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de ştiinţă George Emil Palade FOTO arhiva personală
Omul de ştiinţă George Emil Palade FOTO arhiva personală

Ieşeanul George Emil Palade se numără printre românii care au revoluţionat lumea prin descoperirile făcute în domeniul biologiei celulare. Munca sa a fost recompensată în 1974 cu Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie.

Omul de ştiinţă George Emil Palade a fost descris drept "cel mai influent specialist în biologie celulară" din istorie. Rezultatele cercetărilor sale, realizate cu intensitate sporită în perioada 1960-1980, constituie şi în momentul de faţă un reper pentru specialiştii care i-au călcat pe urme. 

Cu o gândire vizionară, Emil Palade a realizat încă de la sfârşitul anilor 1940 importanţa microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie, disciplina care studiază celule.

După 1946, an în care a emigrat în Statele Unite şi a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York, Emil Palade a dezvoltat împreună cu biochimistul american Philip Siekevitz un sistem revoluţionar de analizare a componentelor celulei prin intermediul microscopiei elecronice.

A reuşit astfel să scoată în evidenţă existenţa unor organule subcelulare cu un rol covârşitor în producerea de energie.

Însă cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine.

În 1974, medicul şi omul de ştiinţă Emil Palade a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei care au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

PE 12 martie 1986, preşedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Naţională pentru Ştiinţă pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esenţiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.

În 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul naţional „Steaua României”.

La aproape 40 de ani de la momentul în care Emil Palade a primit cu Premiul Nobel, un alt cercetător american recompensat cu aceeaşi distincţie, a ţinut să-l pomenească pe omul de ştiinţă român în discursul de mulţumire. 

„Pentru început aş vrea să-l onorez pe George Palade, cel care a fost într-adevăr deschizătorul de drumuri în domeniul biologiei celulare prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie electronică prin care am putut vizualiza membranele din interiorul celulelor. Geniul său a descoperit cum sunt asamblate proteinele care urmează să fie transportate în afara celulei, printr-o linie de asamblare în interiorul celulei”, a spus cercetătorul american Randy Schekman pe 7 octombrie 2013.

Acesta, împreună cu James Rothman şi Thomas Sudhof, au primit Premiul Nobel pentru că au descoperit modul în care „veziculele“ acţionează asemenea flote care transportă substanţele benefice către ţinte precise.

George Emil Palade s-a născut la Iaşi în 1912 şi a murit în 2008, la vârsta de 96 de ani, în Statele Unite.

Mai puteţi citi:

Premiul Nobel pentru Medicină 2013, câştigat de doi americani şi un german

Fabuloasa poveste a primului Nobel românesc. Viaţa geniului Emil Palade

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite