Filme la înălţime pe timp de pandemie, soluţia ingenioasă adoptată de o instituţie de cultură din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematograful de pe acoperişul Ateneului Naţional din Iaşi    Foto Facebook/Cinema Iaşi
Cinematograful de pe acoperişul Ateneului Naţional din Iaşi    Foto Facebook/Cinema Iaşi

Cinefilii ieşeni se pot bucura de atmosfera de cinema şi în timp de pandemie. O instituţie de cultură din Iaşi îi invită la film la înălţime, respectând regulile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Acoperişul Ateneului Naţional a devenit un spaţiu ideal pentru proiecţii audio-video, motiv pentru care conducerea instituţiei de cultură din Iaşi îi invită pe ieşeni la proiecţii de film la înălţime. 

Serile de cinema au început joi, 23 iulie, cu filmul „Urma”, un film poliţist realizat în România, debutul în lungmetraj al regizorului şi actorului Dorian Boguţă. Cincizeci de oameni au plătit bilete pentru a urmări de la înălţime lungmetrajul. Astfel, în timp ce toate cinematografele din ţară au şi acum porţile închise, Ateneul din Iaşi a devenit prima instituţie de cultură din ţară care proiectează filme pe terasa acoperiş.

Săptămâna trecută, pe lângă lungmetrajul „Urma”, alte trei filme au rulat pe terasa acoperiş a Ateneului ieşean: „Cardinalul”, regizat de Nicolae Mărgineanu, „Ivana cea Groaznică” - regia Ivana Mladenović şi „Durere şi glorie”, în regia lui Pedro Almodóvar.

„După o pauză de câteva luni bune, împreună cu managerul Ateneului Naţional din Iaşi am luat hotărârea să amenajăm terasa acoperiş a Ateneului şi să o transformăm într-un cinema în aer liber, aşa cum se mai întâmplase în urmă cu patru ani, dar acum această terasă arată cu totul şi cu totul altfel. Cinefilii au primit cu braţele deschise această propunere. După prima săptămână cu filme europene, cu filme româneşti, filme premiate sau prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, am avut peste 130 de spectatori care s-au simţiti în siguranţă, ne-au şi spus acest lucru la final. Chiar dacă încap peste 100 de persoane pe terasa acoperiş, noi am limitat accesul la 50 de persoane”, a spus Andrei Giurgia, coordonator Cinema Ateneu. 

Săptămâna aceasta, joi, vineri, sâmbătă şi duminică, alte patru filme vor putea fi vizionate la înălţime, pe acoperişul Ateneului din Iaşi. 

„Programul continuă şi săptămâna aceasta. De exemplu, săptămâna aceasta veţi putea vedea sau revedea filmul care a câştigat Palme d'Or, e vorba de Parasite. Nu uităm nici de Ivana cea Groaznică, film ce s-a văzut săptămâna trecută pentru prima dată la Iaşi, dar continuă şi săptămâna aceasta. Vor fi filme de calitate, filme de artă. Vom duce acest proiect până când vremea ne va permite. Mai întâmpinăm mici probleme din cauza vântului, dar ne-am luat toate măsurile de precauţie. Încercăm să oferim ieşenilor seri de neuitat deasupra Iaşului”, a adăugat Andrei Giurgia în discuţia cu reporterul „Adevărul”. 

Joi, 30 iulie, începând cu ora 21.30, pe terasa acoperiş a Atenului din Iaşi poate fi vizionat filmul „Balanţa” – Versiunea restaurată 4K - (regia Lucian Pintilie). Filmul „Ivana cea Groaznică” - regia Ivana Mladenović va fi proiectat vineri, 31 iulie, tot de la 21.30. 

Luna august începe la Cinema Ateneu tot cu o proiecţie pe terasa acoperiş, primul film pe care îl puteţi viziona fiind „Trădătorul” – regia Marco Bellocchio, cu începe de la ora 21.30. Iar duminică, 2 august, cinefilii se pot delecta cu „Parasite”. 

Proiecţiile în aer liber vor fi organizate cu respectarea măsurilor şi regulilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Biletele pot fi achiziţionate de pe www.cinemaiasi.ro sau de la casa de bilete a Ateneului Naţional din Iaşi. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Festivalul de Film de la Roma, în octombrie. Lungmetraje de la Cannes 2020, pelicula biografică „Stardust“ şi un documentar despre Francesco Totti

Hollywood, „paralizat” în continuare de pandemie. Continuările pentru „Avatar”, „A Quiet Place” şi „Star Wars”, amânate din nou

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite