Ficatul, organul care nu doare. Ce este, de fapt, în neregulă cu noi când simţim că „ne doare ficatul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii spun că foarte rar doare ficatul FOTO Fotolia
Medicii spun că foarte rar doare ficatul FOTO Fotolia

Frecvent folosita expresie „mă doare ficatul“ este incorectă, de cele mai multe ori. Medicii explică că organul doare doar în mod excepţional şi că, de cele mai multe ori, durerile resimţite în zona respectivă au alte cauze.

Durerile de ficat sunt invocate frecvent, mai ales pe fondul oboselii, a alimentaţiei haotice sau a consumării de băuturi alcoolice în exces. Medicii spun însă că de reguă ficatul nu doare, puţine fiind situaţiille în care acest organ creează disconfort.

Mai mult, se pare că durerile din zona ficatului sunt cauzate de fapt de un alt organ. Nu trebuie însă ca aceste dureri să fie neglijate, ci trebuie mers la doctor şi făcute investigaţii medicale. 

„Durerile din zona ficatului sunt date de obicei de alt organ. Frecvent, durerea din hipocondrul drept este cauzată de îmbolnăvirea altor organe: litiaza sau diskinezia biliară, bolile inflamatorii ale colonului sau ale pancreasului, apendicită, ulcer sau afecţiuni renale. Totuşi, durerile din hipocondrul drept pot avea cauză hepatică chiar dacă există multe alte cauze de durere cu aceeaşi localizare. Ţesutul hepatic nu are terminaţii nervoase aşa că nu doare. Durerea hepatică apare doar atunci când capsula protectoare, numită capsula Glisson, ce înveleşte ficatul şi are terminaţii nervoase pentru durere, este destinsă (ficat mărit prin stază sanguină din bolile de inimă, hepatită toxică sau alcoolică, icter mecanic, tumori sau chisturi) sau lezată accidental sau chirurgical sau sunt asociate ambele situaţii“, explică conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenţă. 

Cu toate acestea, în unele situaţii, excepţii cum le numesc medicii, ficatul este într-adevăr afectat şi doare. 

„Suspicionăm afectarea hepatică atunci când durerea se accentuează sau limitează mişcările respiratorii, sau se asociază cu scăderea apetitului, greaţă, astenie marcată, icter, urini hipercrome-portocalii sau scaune decolarate şi sângerari la nivelul gingilor dar nici unul din aceste simptome nu permite etichetarea durerii din hipocondru drept ca fiind de origine hepatică fără alte evaluări suplimentare“, mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Specialiştii îndeamnă ca indiferent dacă ficatul este cel care doare sau alt organ, să se meargă la medic pentru control.

Vă mai recomandăm:

Salvia, tonic excelent pentru vârstnici. Cât trebuie să consume pentru a preveni bolile care grăbesc îmbătrânirea

Nouă plante-prietene ale stomacului lovit de indigestie. Cum „îmblânzesc“ fructele de fenicul peştele, varza sau brânzeturile

Cum poţi trata frigiditatea. Plantele-minune care cresc libidoul: „Se fac duşuri şi spălături vaginale dimineaţa şi seara“

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite