FEstudIS începe cu parade pe străzi şi muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care învaţă în capitala Moldovei dau astăzi startul singurei „sesiuni“ aşteptate. A IX-a ediţie a FEstudIS va ţine Iaşiul academic în mişcare timp de o săptămână, începând de mâine.

Ligile studenţeşti şi-au pregătit echipele pentru defilarea care începe în jurul orei 18.00. Tractoare, costume, baloane, voci puternice, dansatoare, toate şi multe altele vor trece pe străzile oraşului. O mare parte din alaiurile organizaţiilor vor porni din Copou spre Palatul Culturii, unde se vor întâlni cu cele tehnice, din Tudor şi, împreună, vor traversa bulevardul Ştefan cel Mare spre Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Iaşi.


Cinci premii motivează studenţii să facă un show cât mai spectaculos. Cele mai frumoase şi cele mai originale organizaţii, precum şi trei dintre cele mai gălăcioase vor fi alese de către organizatori. Anul trecut, tractoarele verzi de la Agronomie au făcut o impresie puternică participanţilor şi s-au detaşat de mulţime. „Am hotărât să dăm două premii în plus, pe lângă cele trei pentru galeriile puternice şi active, pentru organizaţiile care se prezintă cel mai original, respectiv cel mai frumos. Vrem să motivăm studenţii să dea ce au mai bun“, a spus Adrian Căliman, referent cultural la CCS, instituţia organizatoare.

Ploaia, o tradiţiela FEstudIS


După parada ligilor, la ora 20.00 vor intra în scenă membrii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni (ATB), care au pregătit peste 20 de zmeie. Proiectul lor a primit o finanţare de 700 de lei. „Sper să nu plouă pentru că am fi nevoiţi să amânăm această activitate pe altă zi. Am hotărât să lansăm zmeiele făcute de studenţii basarabeni de pe clădirea CCS pentru că în parcare nu e destul spaţiu, mai ales dacă vântul va bate în rafale“, a explicat Denis Gandzii, student la Economie şi şef al Departamentului de Proiecte al ATB. Acesta spune că asociaţia pe care o reprezintă a avut ceva mai multe proiecte înscrise în cursa pentru finanţare, însă unele nu au trecut de comisie.


Printre acestea este şi o excursie la Chişinău pentru studenţi, despre care crede că ar fi fost o experienţă interesantă. Promite însă să o promoveze cu o altă ocazie.


Referentul cultural vine însă cu o statistică descurajantă. „Am prins toate cele opt ediţii la CCS şi de fiecare dată a plouat în prima zi a festivalului. Ar fi ciudat dacă nu ar ploua. În orice caz, consider că vremea nu poate strica buna dispoziţie. Parada zmeielor ar putea fi, totuşi, amânată pentru o altă zi“, a recunoscut Adrian Căliman.


Trupa Alternosfera, în premieră la Iaşi


Deschiderea oficială are loc tot la ora 20.00, pe scena din faţa CCS. De muzică se ocupă ieşenii din trupa Rava, care cântă în deschiderea rockerilor basarabeni de la Alternosfera.


„Se pare că este prima dată când vin în Iaşi, iar concertul lor va atrage fani din toată ţara. Am primit multe reacţii pozitive vizavi de concertul băieţilor, aşa că vom avea oaspeţi din toată ţara“, a mai spus Căliman. Cum invitaţia a făcut-o un student basarabean, Denis Gandzii, se pare că trupa a făcut o reducere: cântă pentru 1.200 de euro, cu 300 mai puţin decât la alte ocazii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite