Doctoriţa alpinistă de la Iaşi care vrea să cucerească Annapurna, cel mai periculos vârf de munte din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/ Laura Mares
FOTO Facebook/ Laura Mares

Laura Mareş este medic oftalmolog în Iaşi şi recent a fost aleasă drept alpinista anului 2021 în România. Expediţia, care vizează în principal tabăra de bază de pe Annapurna I, durează 14 zile. Puţini dintre cei care participă la expediţie vor şi atinge norii la 8.091 de metri.

Ieşeanca Laura Mareş, medic oftalmolog, va urca pe cel mai periculos vârf din lume: Annapurna I (8.091 metri), din masivul Hymalaya, Nepal. Laura este însoţită în această nouă expediţie de Justin Ionescu, alpinistul anului 2021.

„După o zi petrecută în Kathmandu, astăzi plecăm la Pokhara. Profit de avantajele civilizaţiei ca să trimit câteva poze”, a scris Laura Mareş pe 27 martie pe pagina sa de Facebook.

Laura Mareş a primit provocarea la începutul lunii februarie, de la Justin Ionescu. 

„Se împlineşte un deceniu de la prima mea vizită în Himalaya. În acest interval s-au adunat 12 expediţii, un pic mai multe trekking-uri, două vizite în Tibet, vreo 6 vârfuri urcate, dintre cele mai înalte 14 din lume, de peste 8.000 de metri, printre care şi Everestul, alte câteva mai mici precum impresionantul Ama Dablam. Am trăit tot aici, pe munte, devastatorul cutremur şi replicile sale din 25 aprilie 2015. Am câştigat, am pierdut prieteni şi am trăit multe alte experienţe. În această primăvară, mai exact pe 25 martie, voi pleca pentru a încerca să urc un alt vârf de peste 8.000 de metri, Annapurna. Pentru a sărbători trecerea acestor zece ani, vreau să ofer prietenilor şi membrilor comunităţii alpine din România ocazia de a mă însoţi în această călătorie până la baza faimosului munte”, spunea pe 8 februarie Justin Ionescu.

Expediţia vizează în principal tabăra de bază de pe Annapurna I şi durează 14 zile. 

Performanţe notabile

Laura Mareş are în palmares performanţe notabile. În 2013 a urcat pe cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus (5.642 de metri), apoi pe Mont Blanc (4.808 metri), Kilimanjaro (5.895 de metri). În 2016 a început colaborarea cu Justin Ionescu, împreună cu care a ajuns pe mai multe vârfuri, între care Matterhorn (4.478 de metri) sau Ama Dablam (6.812 metri) din Himalaya.

Anul trecut, alături de Justin Ionescu, Laura Mareş a fost prima româncă ce a urcat, fără suport de oxigen şi fără ajutorul porterilor de altitudine, tot la peste 8.000 de metri, pe Gasherbrum II, Pakistan.

Primul român care a reuşit să cucerească Annapurna I a fost timişoreanul Horia Colibăşanu, pe 27 aprilie 2010, acesta aflându-se la momentul respectiv la a treia încercare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Orice lovitură este permisă: „nu plată, nu gaze!” şi „lista celor 620 de spioni ruşi în Europa”

LIVE TEXT Război în Ucraina. A început o nouă rundă de negocieri de pace la Istanbul. Rusia, acuzată că răpeşte civili: „Putin este disperat”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite