Dispută între un secretar de stat şi un chirurg ieşean pe seama tragediei din Colectiv: „Dacă aş avea un copil ars, mi-aş vinde tot să-l pot transporta în străinătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Dorel Săndesc, a avut ieri o ieşire publică violentă la adresa medicilor care au arătat că sistemul sanitar românesc nu este pregătit pentru a îngriji victime multiple, cum a fost cazul după tragedia petrecută pe 30 octombrie în Clubul Colectiv din Capitală.

Medicul l-a atacat inclusiv pe fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. dr. Dragoş Pieptu, chirurg plastician care a subliniat imediat după incendiu că singura şansă a victimelor este transferarea aeriană a răniţilor în centre specializate din Franţa, Germani, Israel.

Medicul arăta atunci centrele de arşi care există acum în ţară „sunt nişte surogate”.

„Nivelul tratamentului arsurilor în România faţă de standardul din Vest este cu 20 - 30 de ani în urmă. Din păcate, cel mai bun tratament pentru arsurile peste 40% profunde, mai ales complicate cu arsuri ale căilor respiratorii, este avionul spre Franţa, Germania, Israel, SUA. E drept, mulţi pacienţi nu pot fi transportaţi datorită stării în care se află. Orice doctor ar veni din orice parte a lumii nu poate avea rezultate ca la el acasă, în condiţiile materiale de la noi. Ne lipseşte aproape tot: clădiri, săli de operaţie adecvate, personal, instrumente, aparatură”, a declarat atunci dr. Dragoş Pieptu.

Ieri, în faţa Spitalului Floreasca din capitală, secretarul de stat Dorel Săndesc, fostul şef al secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara, a făcut o afirmaţie deloc elegantă la adresa profesorului ieşean. Potrivit Mediafax, medicul a declarat că chirurugul ieşean nu s-a implicat deloc în îngrijirea victimelor din capitală.

„O coadă de topor din Iaşi, cu pieptul umflat - şi cred că ştiţi la cine mă refer -, deşi este de specialitate, nu a făcut bine să îşi mişte trupul şi să vină până aici, să ofere ajutor, aşa cum au făcut-o zeci de colegi din străinătate, ci şi-a permis să verse lături pe ceea ce fac colegii lui aici în Bucureşti, fără a şti de fapt care este realitatea, cea care a fost spusă de aceşti profesionişti care au cunoscut-o. Acelaşi lucru s-a repetat şi cu alţi colegi care şi-au exprimat frustrările pentru diversele probleme, acuzându-ne pe noi”, a declarat secretarul.

În replică, dr. Dragoş Pieptu a declarat că este derutat de spusele demnitarului din Ministerul Sănătăţii şi că, în ciuda acestora, îl apreciază pe medicul timişorean şi că îl respectă în continuare.

„Regret că a găsit această modalitate de exprimare, dar cred că a fost atras într-un joc care nu este al dumnealui. Este un specialist pe care il apreciez şi căruia i-am luat apărarea în social media, de curând. Înţeleg tensiunea sub care lucrează şi faptul că poate înţelege greşit atitudinea mea”, a subliniat medicul ieşean.

Dr. Dragoş Pieptu spune că nu doreşte să dea publicităţii modul în care a încercat să se implice în ajutorarea victimelor şi că preferă să se creadă că nu a făcut nimic.

„Cât despre faptul că tratam arşii ca în Germania, Franţa, Marea Britanie sau SUA, cu tot respectul pentru domnul profesor Săndesc, îl informez că, indiferent ce a auzit, se înşeală. Sigur, oaspeţii noştri sunt civilizaţi, dar asta nu mă face să uit brusc ce am văzut la ei in spitale. Doresc doar să-l informez că în România abordul tratamentului arşilor este de tip conservator, iar în ţările de care vorbeşte este de tip activ. Nu denigrez pe nimeni când spun că în România nu avem infrastructura minim necesară pentru a trata în condiţii decente arşii gravi şi că rezultatele noastre nu pot fi comparate cu cele din ţările civilizate”, a completat dr. Dragoş Pieptu.

Medic în cadrul Institutului Regional de Oncologie, profesorul ieşean a precizat că dacă ar avea un apropiat afectat de arsuri ar face tot posibilul să-l trateze în occident. „Recunosc sincer că, dacă aş avea pe cineva drag ars, aş face tot posibilul să ajunga în 24 de ore de la accident în Germania sau Franţa. Iar dacă aş avea un copil ars mi-aş vinde tot ca să-l pot transporta la Shriners Burns Institute din Boston sau Galveston”, a conchis chirurgul.

Declaraţiile făcute de secretarul de stat au apărut în contextul în care Alianţa Medicilor a arătat că ministrul demisionar Bănicioiu, profesorul dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat şi profesorul dr. Dan Enescu au încercat să muşamalizeze situaţia reală în cazul răniţilor în incendiul din Colectiv. 

Vă mai recomandăm:

Chirurg ieşean despre tratamentul arşilor în spitalele româneşti:„O glumă sinistră. Cel mai bun tratament este avionul spre Franţa, Germania, Israel”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite