Cvadrupleţii născuţi la Iaşi de o mamă infectată cu SARS-CoV-2 au devenit „vedetele” maternităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: sfaturimedicale.ro
FOTO: sfaturimedicale.ro

Patru copilaşi veniţi pe lume la Iaşi, la începutul lunii  martie, au stabilit o premieră naţională, după ce au fost născuţi de o mamă infectată cu SARS-CoV-2. Bucuria familiei a fost cu atât mai mare cu cât se aştepta la tripleţi. Cei patru frăţiori se simt bine, dar vor mai rămâne câteva săptămâni în spital

Cei patru frăţiori - Alexandru, Robert Lucian şi Luca (ultimul fiind surpriza), născuţi pe data de 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi şi transferaţi ulterior la Maternitatea „Cuza Vodă” sunt micile vedete ale Secţiei de Neonatologie. Ştirea că patru copilaşi sănătoşi au venit pe lume la Iaşi, dintr-o mamă infectată cu noul coronavirus, a făcut înconjurul ţării, iar acum toată lumea vorbeşte despre cele patru minuni în maternitatea ieşeană.

Cvadrupleţii au o evoluţie lentă, dar bună şi vor mai fi internaţi timp de câteva săptămâni în spital, pentru ca medicii să fie siguri că totul decurge bine pentru micuţi.

„Deocamdată suntem pe drumul cel bun”

În ultimele zile, copilaşii au recuperat kilogramele pe care le aveau în minus la naştere. Ei au venit pe lume cu o greutate corporală cuprinsă între 1.480 şi 1.820 de grame şi vor putea fi externaţi în momentul în care vor atinge 2,5 kilograme. Mama va veni în vizită în mod regulat la spital, chiar şi după externare, pentru că medicii din cadrul maternităţii vor monitoriza dezvoltarea copilaşilor până la vârsta de doi ani.

„Nu au avut complicaţii cerebrale, iar cel care la naştere a avut 1.430 de grame şi care a avut probleme digestive şi-a revenit, s-a stabilit şi pentru el raţia de mâncare, acum nu au nicio complicaţie. Vor mai sta o lună jumătate în spital. Sunt stabili din punct de vedere respirator, nu mai sunt dependenţi de oxigen, sunt stabili din punct de vedere neurologic, deci deocamdată suntem pe drumul cel bun. Constant, trebuie evaluaţi audiologic, oftalmologic, pe termen lung fiind necesară recuperarea motorie, cognitivă şi de limbaj”, a spus dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie, în cadrul Maternităţii „Cuza Vodă”, din Iaşi. 

Liliana, mama copiilor, în vârstă de 37 de ani, a fost diagnosticată cu coronavirus chiar cu o zi înainte de a naşte, dar cvadrupleţii au avut rezultate negative la testele COVID. Chiar şi aşa, copilaşii au rămas internaţi mai mult timp decât în mod normal, pentru că sunt „prematuri mari”. 

„Nişte complicaţii pot să apară şi din cauza perioadei scurte de gestaţie, cum ar fi dificultăţile de integrare în societate, de limbaj, cognitive. Recuperarea după externare ţine de implicarea familiei, prin şedinţe de kinetoterapie, masaj, prin stimularea auditivă şi vizuală a micuţilor. După vârsta de doi ani vor fi monitorizaţi atent de medicul de familie. Nu înseamnă că în timp nu pot apărea alte tulburări. Ei nu sunt prematuri foarte mici, sunt prematuri mari, cu restricţie de creştere intrauterină, datorită faptului că au fost patru.”, a mai spus medicul Maria Stamatin. 

A patra minune, marea surpriză pentru părinţi

Familia Bălan era pregătită doar pentru trei copilaşi, cel de-al patrulea fiind o surpriză extrem de plăcută pentru cei doi părinţi. „Ultimul a fost o surpriză, o minune. Am avut emoţii, dar a fost chiar bine, surprinzător de bine.”,a spus mama copilaşilor.

Bucuria este cu atât mai mare, cu cât Liliana a reuşit să treacă cu bine de infectarea cu COVID. „Era simptomatică, tuşea şi avea o capacitate respiratorie diminuată, plus complicaţiile legate de sarcina multiplă. Sarcina cu cvadrupleţi înseamnă limitarea capacităţii de efort, a respiraţiei. Copiii sunt bine, conform cu statusul lor de prematuri. Ultimul a fost transvers şi a fost scos un pic mai greu, dar s-a adaptat bine. Frecvenţa în cadrul naşterilor de cvadrupleţi cred că este de sub 1 la o sută de mii.”, a transmis Răzvan Socolov, medic la Maternitatea „Elena Doamna”, din Iaşi.

Naşterea celor patru frăţiori este o premieră pentru Maternitatea „Elena Doamna”, dar şi o premieră naţională, fiind vorba de cvadrupleţi născuţi dintr-o mamă infectată cu SARS-CoV-2. Medicii au recunoscut faptul că a fost un caz complex, care a necesitat resurse extinse din punct de vedere medical, fiind nevoie de o echipă numeroasă, dar mândră că a asistat la o asemenea minune.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Organizatorul protestelor de la Constanţa, criză de plâns în direct pe Facebook. „Mama mea e disperată, mă sună acum” VIDEO

O asistentă socială din Toulouse în vârstă de 38 de ani a murit în urma unei tromboze, la 14 zile după vaccinarea cu prima doză de vaccin AstraZeneca-Oxford

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite