Cum se cumpără vechimea în muncă. Românul care a plătit 17.000 de euro pentru un stagiu de doi ani şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Casei Judetene de Pensii Iasi FOTO Ziarul de Iasi
Sediul Casei Judetene de Pensii Iasi FOTO Ziarul de Iasi

La mai puţin de două luni de la intrarea în vigoare a legii care asigură posibilitatea cumpărării vechimii în muncă, 125 de ieşeni au încheiat contracte de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii. Care sunt condiţiile în care se pot plăti contribuţiile de asigurări sociale retroactiv.

Românii care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare şi vor să îşi completeze stagiul de cotizare cu o perioadă din ultimii cinci ani pot cumpăra vechime în muncă de la Casele teritoriale de Pensii. Intrată în vigoare pe 27 octombrie, Legea 186/2016 prevede posibilitatea plăţii retroactive a contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. 

Perioada maximă pentru care se pot plăti contribuţiile este de cinci ani, astfel că nu pot fi „recuperate” prin intermediul actualului act normativ perioade de dinainte de luna noiembrie a anului 2011, în care solicitantul nu a avut calitatea de asigurat. Actul normativ îşi produce efectele doar pe durata a şase luni, motiv pentru care plata contribuţiilor este posibilă doar până pe data de 27 aprilie.

Potrivit Legii 186/2016, în intervalul de cinci ani calendaristici anteriori semnării contractului de asigurare socială, se poate solicita asigurarea fie pe o perioadă mai lungă, fie pe diferite perioade mai scurte, dar în care solicitantul să nu fi avut calitatea de asigurat. Poate încheia contract de asigurare socială orice persoană care, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau rezidenţă în România, îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii. Astfel, doritorii trebuie să nu fi avut calitatea de asigurat social în perioada pentru care se solicită această asigurare, respectiv noiembrie 2011 – noiembrie 2016, să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare şi să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada respectivă. Astfel, dacă o persoană a fost asigurată în sistemul public de pensii şi este nemulţumit de suma cotizată, nu are dreptul de a plăti suplimentar sume de bani astfel încât să îşi mărească gradul de cotizare.

La semnarea contractului, solicitantul trebuie să prezinte actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în copie şi original (n.r. – alături de o procură autentificată în condiţiile legii în cazul încheierii prin mandatar) şi declaraţie pe proprie răspundere, care se completează la sediile caselor teritoriale de pensii. Fiecare persoană poate decide care este baza de calcul pentru stabilirea contribuţiei, dar aceasta nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară sau mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Totodată, suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, dar fără a depăşi data de 27 aprilie 2017.

„Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este raportată la echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, astfel că o lună de cotizare are o valoare de 328 lei în prezent. Cetăţenii care optează pentru a plăti plafonul maxim admis de lege, baza de calcul se va raporta la valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv peste 3.500 lei/luna de cotizare în prezent. Trebuie specificat, însă, faptul că valoarea unei luni de cotizare, indiferent de baza de calcul aleasă de solicitant, se raportează la perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială. Cu alte cuvinte, dacă cineva alege să plătească pentru jumătate de an din anul 2012, cuantumul unei luni de cotizare se va calcula raportat la valoarea salariului din acea perioadă”, a explicat Maria Andronache, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Iaşi.

La Iaşi, 125 de persoane au încheiat deja contracte de asigurare socială la Casa Judeţeană de Pensii, însă un singur ieşean a ales să plătească având ca bază de calcul plafonul maxim prevăzut în Legea 186/2016. Acesta a plătit circa 17.000 de euro, echivalentul a doi ani şi jumătate de vechime în muncă la plafonul maxim admis al bazei de calcul. Potrivit şefei CJP Iaşi, ieşenii cei mai interesaţi de facilităţile oferite de legea plăţii retroactive a contribuţiilor sociale sunt cei care muncesc în străinătate. ”Până în prezent, au fost semnate 125 de contracte de asigurare socială, multe dintre ele de către persoane care lucrează în strâinâtate. Aceştia au plătit patru sau chiar maximul de 5 ani prevăzuţi în legislaţie. Cred că acestor persoane le este mai uşor să beneficieze de prevederile acestei legi, deoarece pentru a plăti integral ultimii cinci ani pe care îi presupune actul normativ este nevoie de o sumă destul de importantă. Cei care lucrează în ţară probabil îşi pot plăti doar fracţiuni din această perioadă pentru a-şi îmbunătăţi stagiul de cotizare, de jumătate de an sau un an”, a explicat directorul CJP Iaşi, Maria Andronache.

Potrivit datelor oficiale oferite de instituţia publică, doar şase ieşeni au ales să plătească pentru întreaga perioadă de cinci ani permisă de noua lege, dar la plafonul minim. Pe categorii de vârstă, dintre ieşenii care au semnat contracte, 11 au vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, 24 între 40 şi 50 de ani, 44 între 50 şi 60 de ani, iar 46 între 60 şi 65 de ani.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite