Cea mai mare universitate privată din Moldova, la un pas de insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimb de replici între Doru Tompea şi Gabriel Surdu
Schimb de replici între Doru Tompea şi Gabriel Surdu

Un om de afaceri a cerut insolvenţa Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi pentru o datorie în valoare de 480.705 lei.

Omul de afaceri ieşean Gabriel Surdu încearcă să-şi recupereze cu orice preţ banii de la Universitatea „Petre Andrei“ (UPA). Societatea Terramold Protect administrată de omul de afaceri a cerut Tribunalului Iaşi deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul instituţiei de învăţământ superior pentru că nu şi-a plătit serviciile pentru paza şi protecţia unui spaţiu.

„Vă rugăm să constataţi că debitoarea este în imposibilitatea de a-şi achita datoriile sale comerciale ajunse la scadenţă, datorii pe care debitoarea le are faţă de societatea noastră, în cuantum de 480.705 lei“, au precizat reprezentanţii Terramold Protect în plângere.

Patru facturi neplătite

Firma omului de afaceri susţine în acţiunea depusă la Tribunal că  în octombrie 2009 a încheiat cu UPA un contract de prestări servicii de pază şi intervenţie pentru birourile din strada Gavril Musicescu. Cu toate că firma lui Surdu a asigurat paza non-stop, unitatea de învăţământ superior nu şi-ar fi plătit facturile pentru perioada august 2010 - noiembrie 2010. Astfel a adunat datorii de 87.845 de lei la care s-au adăugat penalităţi de aproape 392.860 de lei.  „Cu toate insistenţele nu am reuşit să ne încasăm creanţa, UPA încercând să se sustragă de la plata obligaţiilor contractuale“, au precizat reprezentanţii firmei în acţiune.

Proces cu UPA de la diplomele de studii

UPDATE Protest la Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi: „M-au obligat să-mi semnez demisia!"

Reprezentanţii UPA susţin că omul de afaceri Gabriel Surdu a pierdut deja două procese cu instituţia de învăţământ superior. „Domnul Surdu Gabriel a pierdut două procese. Deciziile sunt irevocabile şi acum caută alte tertipuri. Este o nesimţire. A uitat că i-am dat diplomă la Ştiinţe Politice“, a precizat Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei“. Primul termen al procesului va fi pe 16 mai.

Cele mai înalte clădiri ale Iaşiului

„Este vorba de o relaţie comercială. Din cauza banilor pe care trebuia să-i primesc de la UPA, societatea era să intre în insolvenţă. Eu am plătit salarii, taxe şi impozite în contul acestor bani. Domnul Tompea trebuia să se supere când a semnat contractul şi când trebuia să dea bani, nu să folosească acum apelative“, a răspuns Gabriel Surdu.

Proces pentru diplomele de studii
UPA a fost dată în judecată de mai mulţi foşti studenţi. Absolvenţii promoţiei 2007 au cerut Tribunalului Iaşi să oblige instituţia de învăţământ superior să le elibereze diplomele de licenţă şi să le achite câte 5.000 de lei daune morale. „Deşi am făcut numeroase demersuri, până în prezent nu am primit diplomele de licenţă sau adeverinţe de absolvire. Faptul că nu avem diplome de licenţă ne împiedică să aplicăm în vederea obţinerii unor asemenea servicii“, au precizat absolvenţii în plângerile adresate Tribunalului Iaşi. Conducerea UPA a susţinut că nu este vinovată de situaţia creată.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite