Cazul ciudat al doctoriţei de la UMF Iaşi căreia doi studenţi arabi i-au incendiat maşina. Profesoara i-a iertat pe făptaşi după ce a aflat cine sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ieşeni au finalizat o anchetă penală privind incendierea maşinii unei doctoriţe din Iaşi, cadru didactic la Universitatea de Medicină. Medicul şi-a retras plângerea împotriva făptaşilor, doi studenţi arabi, deşi înainte ca autorii să fie prinşi era revoltată că autorităţile nu îi fac dreptate.

Ancheta privind incendierea maşinii doctoriţei Monica Holicov, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iaşi, a pornit la finele lunii aprilie. Atunci, poliţiştii ieşeni au fost sesizaţi de Monica Holicov că persoane necunoscute i-au atacat maşina cu bâte şi, ulterior, i-au dat foc. 

La scurt timp după incident, Monica Holicov apela la presa locală din Iaşi, plângându-se de tardivitatea cercetărilor şi de faptul că Poliţia nu ar reuşi să îi identifice pe autori. „Făptaşul a fost văzut de către vecinii de la bloc, sunt imagini pe camerele de luat vederi. Este adevărat că era noapte, şi avea o glugă pe cap, însă poate fi recunoscut. Era îmbrăcat cu un hanorac şi cu gluga trasă pe cap. A incediat-o fără să mă cu­noască, fără niciun motiv. Am înţeles că face parte dintr-un partid arab”, spunea, atunci, doctoriţa.

Şi-a retras plângerea

După doar câteva zile de la momentul la care Monica Holicov a ieşit în public, anchetatorii din Iaşi au reuşit să îi identifice pe autori. Zilele trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus şi trimiterea în judecată a unuia dintre ei. Osama Matalka este acuzat de distrugere calificată, o infracţiune pentru care trimiterea în judecată se poate face şi fără o plângere a victimei. Cel cu care Matalka a comis fapta, Sami Matalka, a scăpat de acuzaţiile penale întrucât doctoriţa şi-a restras plângerea după ce a aflat cine sunt autorii. Procurorii au realizat o diferenţiere între faptele lui Sami şi Osama, constatând că primul dintre ei nu poate fi acuzat decât de infracţiunea de distrugere în forma sa simplă, pentru care trimiterea în judecată nu se poate realiza decât la plângerea prealabilă a părţii vătămate. Încadrarea juridică a celor doi a fost diferenţiată de faptul că Osama este cel care a incendiat maşina doctoriţei, în timp ce Sami doar a lovit-o cu o bâtă.

În rechizitoriu, procurorii ieşeni spun că cei doi arabi, ambii studenţi la UMF, locuiesc cu chirie în apropiere de locul în care, în noaptea de 27 spre 28 aprlie, Monica Holicov şi-a parcat maşina. Studenţii au ajuns acasă, în acea noapte, în jurul orei 4.00.  „Cei doi au coborât din nou în jurul orei 04:30 având feţele acoperite şi, cu câte o bâtă, au spart geamurile unui autoturism marca Volkswagen Passat ce era parcat în intersecţia străzilor Mihai Eminescu cu strada Sf. Teodor. Ulterior, la ora 04:57 numitul Matalka Osama a coborât încă o dată din scara D a blocului A1-4, având faţa acoperită, şi a incendiat acelaşi autoturism marca VW Passat“, au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Anchetatorii au mai arătat că, în timp ce ardea, maşina doctoriţei a început să coboare spre bulevardul Independenţei, fiind oprit de pompieri, care i-au pus pietre sub roţi.

Nu e prima dată când o maşină a unui cadru didactic de la UMF Iaşi este incendiată. În trecut, printr-o experienţă similată a mai trecut şi fostul conferenţiar Dumitru Păduraru. Acesta a fost condamnat definitiv, recent, pentru că ar fi cerut unei studente să facă sex cu el, în schimbul unor note de trecere la disciplina sa de la UMF.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite