Casa-simbol a lui Ion Creangă a fost uitată de autorităţi. Monumentul în care scriitorul a învăţat tainele preoţiei stă să se dărâme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care a funcţionat Seminarul „Veniamin Costachi”,  unde s-a pregătit să devină preot povestitorul Ion Creangă, stă să se dărâme. Institutul de Psihiatrie „Socola”, în curtea căruia se află monumentul istoric, a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea monumentului istoric.

Clădirea în care a funcţionat Seminaria „Veniamin Costachi” vreme de peste 100 ani, locul în care scriitorul Ion Creangă a învăţat în perioada 1855-1858 pentru a deveni preot, este în stare avansată de degradare.

Institutul de Psihiatrie „Socola” a demarat de la începutul săptămânii o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea monumentului istoric. „Casa Creangă” poate fi salvată prin donaţii directe în conturile special deschise de spital.

Reprezentanţii unităţii medicale au arătat că s-a ales această metodă de finanţare pentru salvarea clădirii pentru că în spaţiul respectiv nu se desfăşoară activitatea medicală. Ulterior renovării, în „Casa Creangă” va funcţiona un muzeu şi un centru de cercetare pentru copii şi adolescenţi. În cadrul acestuia, minorii afectaţi de dependenţa de tehnologie vor primi suport psihologic.

Prin campania „Salvaţi Casa Creangă”, Institutul de Psihiatrie „Socola” speră să obţină donaţii de la firmele specializate sub formă de materiale de construcţii sau ajutor în consolidarea clădirii.

„Lansarea campaniei a avut un impact pozitiv în rândul societăţii civile care şi-a manifestat interesul să ne sprijine. Fiind un simbol al Iaşului, dorim să continuăm acest proiect, iar prin acţiunile de informare realizate cu sprijinul mass-media să sensibilizăm societatea civilă, dar şi autorităţile locale în vederea salvării clădirii care face parte din lista monumentelor istorice”, a declarat medicul Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Donaţiile pentru salvarea „Casei Creangă” se pot depune în următoarele conturi: RO33TREZ40620F370100XXXX. TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165. RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD, RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR, RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RON.
 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite