Condiţii de coşmar într-un cămin din Iaşi nerenovat de 50 de ani: elevii ţin pături în geam ca să nu intre frigul în camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80 de elevi cazaţi în căminul Liceului Pedagogic ‘’Vasile Lupu’’ din Iaşi pun pături în geam pentru că, din cauza tâmplăriei vechi de cinci decenii, ferestrele sunt şubrede, iar în camere intră frig. Conducerea liceului şi autorităţile locale dau asigurări că aceasta este ultima iarnă în care copiii vor mai fi nevoiţi să apeleze la aceste metode rudimentare ca să treacă cu bine peste ger.

Doar jumătate din căminul Liceului Pedagogic din Iaşi, cel mai mare de altfel din Capitala Moldovei, a fost renovat. Cealaltă jumătate pe lângă faptul că arată jalnic, nici nu asigură minimum de confort elevilor.

Sunt  80 de elevi cazaţi în camere care nu au fost renovate de 50 de ani. Cel mai greu le este iarna, când prin geamuri trece frigul năprasnic.

Conducerea şcolii mărturiseşte că elevii pun pături în geam ca să evite pătrunderea frigului în camere. 

‘’Am mai pus pături în geamuri pentru că se face curent când bate vântul. Lemnul este foarte vechi, uscat şi bineînţeles că nu mai face faţă. Sperăm să fie ultima iarnă în care căminul va mai arăta aşa, avem promisiuni ferme că vom primi fonduri pentru a-l renova’’, spune Mihaela Ungureanu, directorul Liceului Pedagogic din Iaşi. 

Elevii povestesc că noaptea, când temperaturile sunt scăzute, se învelesc cu mai multe pături şi se îmbracă gros ca să nu simtă gerul.

‘’Este păcat că în vremurile noastre mai trebuie să punem pături în geam ca să nu intre frigul în camere. Stau de opt ani în acest internat şi sper din tot sufletul ca şi această parte de cămin să se renoveze’’, spune o elevă cazată aici. 

Singura rezolvare ar fi accesarea fondurilor europene. Este nevoie de 18 milioane de euro pentru reabilitarea căminului şi modernizarea înregului campus. Autorităţile locale spun că anul acesta se va depune proiectul şi speră să se poată apuca până la finele lui 2016 de lucrări. 

Vă mai recomandăm:

Condiţii de neimaginat la Liceul Pedagogic din Iaşi. Viitorii dascăli învaţă într-o clădire la care nu s-au mai făcut reparaţii de patru decenii

FOTO Condiţii de Ev Mediu în căminele din Iaşi. Elevii sunt cazaţi în clădiri cu risc seismic şi dorm pe saltele neschimbate de 30 de ani

FOTO Studenţii, poftiţi în cămine închise. Două imobile sunt cu lacăte pe uşă de 7 ani din lipsă de fonduri pentru reabilitare

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite