Baronii salvaţi de trecerea timpului. Fenechiu şi Nichita, scăpaţi de urmărire penală într-o afacere imobiliară „grasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronii Fenechiu şi Nichita conducea Iaşiul în urmă cu un deceniu FOTO Adevărul
Baronii Fenechiu şi Nichita conducea Iaşiul în urmă cu un deceniu FOTO Adevărul

Procurorii DNA susţin într-un document oficial că firma fostului baron liberal ar fi primit suspect autorizaţii de construire pentru mai multe vile dintr-un cartier pe care l-a ridicat acum un deceniu. Fenechiu nu poate fi tras la răspundere pentru că fapta s-a prescris. În dosar a fost reclamat şi Gheorghe Nichita.

Baronii locali PSD şi PNL ce conduceau Iaşiul în urmă cu un deceniu au scăpat, recent, de un nou dosar penal după ce o serie de fapte ce le-au fost imputate s-au prescris. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au finalizat un dosar penal în care mai mulţi locatari ai unui cartier ridicat de firma fostului ministru Relu Fenechiu au invocat ilegalităţi la acordarea de către municipalitate a unor autorizaţii de construire. Procurorii DNA au admis posibilele nereguli însă au clasat dosarul invocând că faptele le-au fost sesizate prea târziu şi s-au prescris.

Scurt istoric

La mijlocul anilor 2000, prin intermediul grupului de firme Fene, fostul lider liberal Relu Fenechiu a ridicat un cartier în marginea Iaşiului, denumit I.C. Brătianu. Mai mulţi oameni cu bani din oraş, afacerişti sau funcţionari publici, au achiziţionat vile de firma lui Fenechiu, unii plătind şi peste 100.000 de euro pentru construcţii.
Cinci familii din cartier au avut ghinionul de a achiziţiona case apropiate de un versant, pe care firma lui Fenechiu a promis că îl va consolida.

”Deşi am plătit pentru tot, respectiv pentru teren, pentru edificarea caselor pe stadii fizice de execuţie, pentru avize şi autorizaţii, pentru racordarea la utilităţile publice, pentru împrejmuire imobil, nu ne putem exercita prerogativele dreptului de proprietate şi nu ne putem bucura de confortul locuinţelor, care sunt afectate de infiltraţii, întrucât nu s-au respectat piesele esenţiale din dosarele de autorizare, respectiv certificatele de urbanism, autorizaţiile de construire şi studiul geotehnic şi de stabilitate, care impuneau consolidarea versantului pe care au fost edificate locuinţele, precum şi coborârea nivelului apelor freatice”, au precizat cele cinci familii, în plângerea către DNA.

Ce spune DNA

Reclamanţii au invocat că Primăria, condusă la acea vreme de Gheorghe Nichita, nu ar fi trebuit să acorde autorizaţiile de construire în lipsa dovezii consolidării versantului. Procurorii DNA au analizat această ipoteză şi le-au dat dreptate locatarilor. „Este evident că prin emiterea celor patru autorizaţii de construire reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, iar SC Fene Grup SA a obţinut un folos patrimonial corelativ”, se arată în ordonanţa prin care DNA a dispus clasarea cazului. În acelaşi document anchetatorii spun însă că nu îi pot trimite în judecată pe Fenechiu şi Nichita, sau alte persoane implicate în acordarea autorizaţiilor, întrucât faptele s-au prescris.

Cei cinci locatari din cartierul lui Fenechiu au descris şi alte fapte posibil ilegale, printre reclamaţi aflându-se judecători, avocaţi sau notari din oraş, care în complicitate cu firma lui Fenechiu ar fi ajutat la înfiinţarea unei asociaţii de proprietari prin intermediul căreia s-au perceput sumele aferente utilităţilor din cartierul I.C. Brătianu. Şi respectivele fapte imputate au fost clasate din cauza prescripţiei.

Între timp, atât Relu Fenechiu cât şi Gheorghe Nichita au ajuns să aibă câte două dosare de corupţie instrumentate de DNA. Fenechiu execută deja cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, fiind arestat într-un alt dosar în care e acuzat de trafic de influenţă. La rândul său, Nichita este judecat în două dosare aflate pe rolul tribunalelor din Iaşi şi Bucureşti.
 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite