Zimbrii au revenit în sălbăticia Munţilor Carpaţi după două secole de la dispariţia lor. Povestea noului coridor ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: SergioPitamitz / WWF România.
FOTO: SergioPitamitz / WWF România.

Zimbrii proveniţi din rezervaţiile din Germania şi România au fost eliberaţi în sălbăticie, în Munţii Poiana Ruscă, după mai multe luni în care a fost nevoie de aclimatizarea animalelor cu noul habitat.

Povestea zimbrilor eliberaţi în pădurile din Munţii Poiana Ruscă, pe o suprafaţă de circa 5.000 de hectare, puţin afectată de intervenţia omului, a început în primăvara acestui an. În luna mai, World Wide Fund for Nature (WWF), o organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, a adus într-un ţarc de aclimatizare din pădurile comunei Densuş, prima turmă de zimbri: doi au provenit din Rezervaţia Valea Zimbrilor din judetul Braşov, iar alte 12 exemplare au fost transportate în România din trei rezervaţii germane: Bad Berleburg, Donaumoos şi Wisentgehege Springe.

„Timp de mai multe luni, cât a durat aclimatizarea lor, zimbrii au trăit într-o zonă de sălbăticire, formată dintr-un ţarc de aclimatizare de circa 14 hectare îngrădit cu un gard de lemn şi cu unul electric şi dintr-o altă zonă de peste 100 de hectare, înconjurată cu gard electric. Au fost ţinuţi acolo pentru a se adapta la habitat, la hrana din natură. După această perioadă de tranzit, în toamna acestui an fost eliberaţi definitiv în sălbăticie, pe cele câteva mii de hectare de pădure şi fâneţe. Acum explorează zona şi încă nu şi-au stabilit un teritoriu exact, dar ştim în ce locuri se află. Au stat mai mult până acum în pădure şi în zona unor livezi abandonate, unde au s-au hrănit cu fructe, iar iarna urcă la altitudini mai înalte. Vom şti însă mai multe despre ei în primăvară”, a declarat Marina Drugă, manager de proiect în cadrul WWF România.

Coridorul zimbrilor din Carpaţi
Ţinutul stăpânit acum de turmele de zimbri este împărţit cu alte animale sălbatice cum sunt lupii sau urşii. Zimbrii nu au de ce să se teamă, pentru că masivitatea lor şi faptul că rămân în turmă îi feresc de atacurile prădătorilor. Încă în perioada de aclimatizare, o femelă a născut un viţel. O alta a murit însă după ce a căzut într-o râpă. O nouă turmă de zimbri va fi adusă în primăvara lui 2019, în pădurile din Ţara Haţegului, de la centrele de reproducere din Europa. Zona din Munţii Poiana Ruscă este a doua în care s-a format un nucleu de resălbăticire a zimbrilor, după ce din 2014, circa 30 de zimbri au fost eliberaţi în natură în Munţii Ţarcu, pe raza comunei Armeniş, din judeţul Caraş-Severin. Acum, populaţia de zimbri eliberaţi în sălbăticie în Munţii Ţarcu a ajuns la peste 40 de animale, care explorează o suprafaţă de peste 10.000 de hectare. Cele două zone repopulate cu zimbri se află la circa 60 de kilometri una de cealaltă şi sunt unite printr-un cordon verde de pădure, care favorizează migraţia speciilor sălbatice între Carpaţii de Vest şi Carpaţii de Sud-Vest.

Până în urmă cu două secole, Munţii Carpaţi au fost un loc propice pentru turmele de zimbri, dovada fiind şi numeroasele locuri care includ în numele lor termenul de zimbri, ca Măgura Zimbrilor şi Valea Zimbrilor. Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munţilor Carpaţi, va ajuta la menţinerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permiţând proceselor naturale şi resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură, informează WWF România.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Controversele grădinii zoo unde au avut loc cele mai bizare întâmplări. Ce văd turiştii în „închisoarea” animalelor 

VIDEO Oraşul invadat de mistreţi. De ce mişună animalele sălbatice pe străzile din Valea Jiului, fără să se teamă

Autostrada Lugoj - Deva va scăpa de blestemul liliecilor. Grota va fi demolată, iar zburătoarele vor fi mutate din judeţ

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite