Un fost poliţist este chemat să răspundă acuzaţiilor din dosarul „comorilor dacice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul celui de-al treilea dosar al „comorilor dacice” începe astăzi la Judecătoria Deva. Cinci învinuiţi, printre care un fost poliţist şi un angajat în cadrul Inspectoratului de poliţie Judeţean Hunedoara, sunt aşteptaţi la audieri, într-un dosar în care sunt acuzaţi de infracţiuni de crimă organizată.

UPDATE 13:00: Alexandru Teodorescu, angajat al Poliţiei municipiului Deva, a fost adus în faţa instanţei pentru a fi audiat de magistraţi, în privinţa acuzaţiilor de aderare şi protejarea a grupării preocupate de furtul şi traficaea tezaurului descoperit în Munţii Orăştiei. El nu a fost, însă, audiat, pentru că judecarea procesului a fost amânată pentru un nou termen.

Cele cinci persoane învinuite în al treilea dosar al comorilor dacice, în care prejudiciul reclamat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional depăşeşte patru milioane de euro sunt: Eugen Dudaş, Stănilă Crişan, Sâmu Crişan, poliţistul Alexandru Todorescu şi fostul şef de post de la Grădiştea, Alexandru Gogan.

Hunedorenii au fost trimişi în judecată pentru furtul obiectelor de patrimoniu din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei şi traficarea comorilor pe piaţa neagră. Unul dintre aceştia, Alexandru Todorescu, poliţist la Deva, a fost martor sub acoperire într-un alt dosar al „comorilor dacice.

Potrivit Parchetului Alba, în perioada 1998 - 2007, suspecţii s-au constituit într-o asociaţie infracţională, care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal trei tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Audieri în al doilea dosar
Tot astăzi, la instanţa din Deva, are loc o nouă înfăţişare înrtr-un alt dosar în care un grup de hunedoreni şi cetăţeni străini sunt acuzaţi de infracţiuni similare. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Deva din luna iulie a anului trecut. Zece persoane, majoritatea din Hunedoara, dar şi un interlop sârb, Ilic Ljubişa, acuzat de trafic internaţional cu obiecte de patrimoniu, sunt judecate pentru că, în urma acţiunilor ilegale de braconaj întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, ar fi produs statului român o pagubă estimată la 6,6 milioane de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite