Secretul crimei neelucidate de 12 ani. Atacul mafiot cu cocktail Molotov în care au fost arşi doi tineri, iar unul a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benzinăria incendiată în 2004, în Baia de Criş.
Benzinăria incendiată în 2004, în Baia de Criş.

Cel mai vechi dosar de omor cu autor necunoscut aflat în cercetare la Parchetul Hunedoara este al atacului criminal cu cocktailuri Molotov, săvârşit în martie 2004, asupra unei benzinării din Baia de Criş. Un tânăr a murit în urma arsurilor suferite, iar un alt angajat a fost rănit, însă la 12 ani de la comiterea infracţiunii nu au fost descoperiţi autorii. Crima arată cât de periculoasă era lumea interlopă din Hunedoara anilor 2000.

Trei dosare care au ca obiect infracţiunea de omor, cu autor necunoscut, se află în prezent pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

„Cel mai vechi dosar este din anul 2004, moartea victimei infracţiunii de omor a fost violentă şi s-a datorat stării toxico-septice consecutivă unor arsuri de gradul III, IV, pe 45 la sută din suprafaţa corporală, produse prin flacără, iar persoana vătămată de la tentativa de infracţiunea de omor a suferit arsuri pe corp, produse prin flacără”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Tineri arşi de vii
Atacul criminal a avut loc în dimineaţa de 2/3 martie 2004, în jurul orei 1:00, în localitatea Baia de Criş. Persoane necunoscute, care şi-au mascat feţele cu cagule, au aruncat sticle incendiare asupra benzinăriei.

În incinta staţiei de carburanţi se aflau administratorul Traian Popovici (28 de ani), din localitatea Sânmartin, judeţul Bihor, şi vânzătorul, Cosmin Mut (23 de ani), din Ţebea. În momentul atacului, cei doi dormeau în încăperea în care erau depozitate recipiente cu ulei auto. Victimele nu au putut ieşi pe uşa în flăcări, ci au încercat să se salveze pe geam. Ambii au fost răniţi, iar Cosmin Mut a murit, câteva zile mai târziu în spitalul din Deva, ca urmare a unui stop cardio-respirator. Tânărul avea arsuri pe 45 la sută din suprafaţă corpului şi arsuri ale cailor respiratorii. Traian Popovici s-a ales cu arsuri pe 15 la sută din suprafaţa corpului.

Reglare de conturi
La scurt timp după atac, au fost organizate filtre pe şoselele din zonă pentru depistarea autorilor, dar fără succes. Anchetatorii au constituit un cerc de suspecţi şi au urmărit pista unei reglări de conturi. Unul dintre cei audiaţi a fost Iulian Ceia, condamnat în primul dosar al traficului de comori dacice, în prezent dat în urmărire internaţională.

La scurt timp, deveanul a fost scos din lista suspecţilor. Într-o anchetă care viza traficul de tezaure sustrase din siturile aheologice din Munţii Orăştiei, procurorii notau despre Iulian Ceia că „este administrator al unei societăţi din Deva şi asociat unic al S.C. TRANS OIL BAIA IMPEX SRL Baia de Criş, judeţul Hunedoara (a devenit asociat după incendierea în noaptea de 2/3 martie 2004 de către autori neidentificaţi a staţiei de carburanţi soldată cu uciderea unei persoane, cauză aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). În perioada 2002 – 2003 a îndeplinit funcţia de referent la Camera Deputaţilor, precum şi pe aceea de angajat al VGB Bucureşti, împuternicit să pună în executare contractele din punct de vedere tehnic (recuperator)”, se arată înrechizitoriul dosarului comorilor dacice.

Staţia de benzină atacată de incendiatori aparţinea societăţii comerciale TRANS OIL BAIA IMPEX SRL, firma fondată de trei oameni de afaceri, care au închiriat punctul de lucru din Baia de Criş unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea.

O ipoteză a nchetatorilor a fost că atacul ar fi reprezentat un avertisment dat celor trei acţionari ai firmei, pentru a-i determina să cedeze staţia de benzină altei companii. La 12 ani de la tragedie, atacul mafiot din Baia de Criş a rămas în cercetare. Între timp, a fost amintit şi în alte cauze instrumentate de procurori, pentru a ilustra modul în care lumea interlopă acţiona în Hunedoara la începutul anilor 2000.

Mafia anilor 2000
Unul dintre dosarelele penale în care s-a făcut referire la atacul cu sticlă incendiară din Baia de Criş a fost cel al grupării infracţionale „Spumă şi Bibanul”, care s-a impus în Deva anilor 2000, beneficiind de sprijin din partea unor poliţişti.

„În lumea interlopă a municipiului Deva s-au cristalizat treptat, în ultimii arii, câteva grupuri infracţionale cu manifestări specifice criminalităţii organizate. Activităţile ilegale, violente, desfăşurate de acestea, reglările de conturi constând în omucideri, incendieri de autoturisme (inclusiv ale magistraţilor) şi staţii de distribuţie a carburanţilor, conflicte pentru controlul teritoriului, au indus un puternic sentiment de nesiguranţă în opinia publică”, informau anchetatorii, în 2005.  Starea de nesiguranţă din acei ani, în care astfel de crime au fost posibile fără ca autorii să mai fie identificaţi era relavată şi în primul dosar al comorilor dacice, în care se făcea referire la un alt asasinat, comis asupra unui fost şef al Vămii, Sorin Moldovan.

„Descoperirea tezaurului (n.r. de brăţări dacice) din punctul arheologic Caprăreaţa al sitului "Sarmizegetusa Regia" (devenită, cu toate măsurile de secretizare, de notorietate în Deva, ca urmare a prosperităţii vădite a membrilor asociaţiei) a determinat o vie agitaţie în lumea interlopă din oraş, materializată, pe de-o parte, în disputa pentru însuşirea şi valorificarea brăţărilor, iar pe de altă parte aderarea unor membri la asociaţia infracţională pentru a efectua detecţii şi săpături ilegale, în siturile arheologice protejate, în vederea descoperirii unor noi tezaure. În acest context, la 30 noiembrie 2000 a survenit asasinarea, prin împuşcare, de către făptuitorul Raul Opriş (sinucis în martie 2001, la Timişoara), a omului de afaceri Sorin Vasile Moldovan, în centrul municipiului Deva. Ancheta declanşată cu această ocazie (dosar nr. 828/P/2000 al Parchetului Hunedoara) a relevat versiunea omorului la comandă, conexiunile existente între victimă şi membrii lumii interlope (braconierii siturilor arheologice)”, se arată în dosar.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Poliţista „sexy şi rea”. Mărturia şocantă a tânărului implicat în bătaia din ştrand: „Atena m-a lovit cu pumnii şi mi-a spus că descarcă pistolul în mine”

Tânărul reclamat că a bătut o poliţistă din Orăştie, în faţa mamei ei, a mărturisit că Atena Bănuţ, presupusa victimă, şi-a provocat singură zgârieturile, însă, mai grav, l-a fi lovit cu pumnii şi palmele şi l-a ameninţat că îl va împuşca. Scandalul s-a petrecut într-un ştrand, în faţa angajaţilor şi clienţilor care au rămas uimiţi de cele văzute.

Secretul ucigaşului emo, care şi-a omorât iubita de 15 ani după o seară de dragoste. Detaliile ascunse ale crimei pasionale săvârşite cu o violenţă extremă

Amănunte înfiorătoare, ascunse până în prezent, au ieşit la iveală la opt ani de la cea mai crimă comisă de un adolescent din Hunedoara. În iulie 2008, Lucian Hoară şi-a ucis fosta iubită dintr-un motiv pe care l-a ţinut sub tăcere. Hoară a fost eliberat în urmă cu doi ani şi a încercat să îşi refacă viaţa după şase ani petrecuţi în detenţie, în timp ce foştii apropiaţi ai victimei sale au rămas îndureraţi pentru întreaga viaţă.

Secretul înfiorător al celor mai odioşi ucigaşi de copii: au batjocorit un elev de 6 ani şi i-au ascuns cadavrul două luni, dar o copilă le-a scăpat miraculos

Doi criminali speră să scape din închisoare după violarea şi uciderea unui copil de 6 ani. Victima a fost sugrumată, iar cadavrul i-a fost ascuns în albia unui râu. Totul a fost dezvăluit după ce unul dintre ucigaşi a mai violat o copilă, de 7 ani, şi a sugrumat-o cu o curea, aruncând-o apoi într-un bazin. Fata a supravieţuit miraculos.

Cererea şocantă a ucigaşului condamnat la 27 de ani de închisoare după violarea şi asasinarea unei femei. De ce vrea tânărul deshumarea cadavrului

David Andronic, tânărul condamnat la 27 de ani de închisoare pentru violarea şi uciderea unei femei, într-un lan de porumb, a cerut în instanţă deshumarea cadavrului. El susţine că nu este vinovat de crimă şi poate demonstra acest lucru, la trei ani după comiterea ei.

Planul secret al uciderii elevei de 17 ani al cărei cadavru a fost tranşat şi aruncat în Mureş. Cum a procedat Aurel Enea, criminalul sadic care a negat totul

Detalii înfiorătoare ies la iveală la aproape un deceniu de la uciderea unei adolescente de 17 ani, din Petroşani, al cărui cadavru a fost tranşat şi ascuns şi din care doar câteva bucăţi au mai fost găsite. Planul secret al crimei, conceput de Aurel Enea, arată cum a premeditat acesta tragedia, crezând că va reuşi să ascundă toate urmele.

Detaliile crimei înfiorătoare comise de trei adolescenţi: femeia batjocorită şi ucisă în centrul Devei a implorat în faţa camerelor video după ajutor

Trei adolescenţi vor face între 10 ani şi 15 ani de închisoare, după ce în luna august a anului trecut au violat şi au ucis în bătaie, în centrul Devei, o femeie fără adăpost. Minorii au supus victima unor chinuri îngrozitoare, iar scenele cumplite au fost înregistrate, minute în şir, de camerele de supraveghere din centrul Devei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite