„Prima Casă 4“ saltă preţul apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii apartamentelor vechi din municipiul Deva au crescut preţurile cu până la cinci la sută
Proprietarii apartamentelor vechi din municipiul Deva au crescut preţurile cu până la cinci la sută

Imediat ce s-a lansat programul guvernamental, preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu cinci la sută. Paradox pe piaţa imobiliară hunedoreană. Proiectul imobiliar al statului a crescut preţul apartamentelor vechi şi l-a micşorat pe al celor noi.

Analiştii imobiliari hunedoreni consideră că efectul programului „Prima Casă 4” are caracter speculativ.

Încă de la primele semne că piaţa imobiliară a început să-şi revină proprietarii apartamentelor vechi au început să crescă preţurile. Iar prin acest program tentaţia de a cere mai mult a crescut considerabil. Explicaţia e simplă: un apartament vechi se încadrează în banii pe care îi pot obţine tinerii prin programul guvernamental. Prin urmare, vânzătorul a crescut imediat preţiul cu 2.000 de euro. Adică undeva la cinci la sută”, a explicat Darie Comins, administratorul unei agenţii imobiliare.

De partea cealaltă a baricadei, dezvoltatorii imobiliari scad preţul apartamentelor noi pentru a reuşi să le vândă prin acest program. „La ora actuală, în municipiul Deva un apratament nou, cu două camere, se vinde cu preţuri pornind de la 45.000 de euro. Problema este că salariile mici ale hunedorenilor îi împiedică să obţină un împrumut aşa de mare. Prin urmare, dezvoltatorul imobiliar reduce preţurile încercând să se încadreze în barem. Sau se oferă să plătească avansul”, a explicat Remus Bâldea, director de vânzări.

Vânzători lacomi

Clienţii au sesizat imediat creşterea acestor preţuri. “Am văzut apartamentul cu trei camere înainte ca acest program să înceapă. Proprietarul ştia că vreau să achiziţionez apartamentul prin credit bancar. Imediat ce a fost anunţată începerea programului, mi-a cerut în plus la preţ 1.500 de euro. Mi s-a părut un lucru neserios aşa că am încheiat negocierea”, a povestit Ioana Farcaş, client din Deva.

Cu toate acestea, analiştii imobiliari spun că preţurile la apartamente vor continua să crească în următoarea perioadă.

Cât mai costă un apartament de criză

La această dată, în municipiul Deva, preţul unui apartament cu două camere oscilează între 29.000 şi 35.000 de euro. Pentru un apartament cu trei camere preţurile ponresc de la 30.000 de euro în funcţie de zonă şi suprafaţă. În municipiul Hunedoara aceste preţuri sunt mai mici cu până la 20 la sută, numărul apartamentelor noi fiind semnificativ redus.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite