PORTRET: Octavian Pîtea este as în matematică, dar în acelaşi timp scrie poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul de 12 ani merge la concursul Cangurul din clasa a II-a. Când nu rezolvă probleme şi exerciţii de matematică, scrie poezii.

PROFIL
Născut. 09.09.1997, Deva
Studii. Elev în clasa VII-a la Colegiul Naţional „Decebal”
Familie. O soră mai mică

A realizat că este as în matematică în urma mai multor concursuri şcolare la care a participat. Chiar dacă a fost prezent la olimpiade de limba română, cifrele ocupă primul loc în sufletul său. A dat cu subsemnatul la concursul Cangurul din clasa a II-a până în prezent. A fost mereu primul la nivel judeţean, mai puţin anul acesta, când s-a plasat pe loc secund. „Nu regret rezultatul obţinut, pentru că voi putea fi acasă de ziua de naştere a surorii mele. Dacă luam tot locul I, trebuia să merg din nou în tabăra de la Poiana Pinului”, a spus Octavian. Oricum, ştie cum va decurge tabăra Cangurul, că doar are experienţa anilor trecuţi.

Rezolvă un exerciţiu dificil în maximum o jumătate de oră, iar dacă ar fi să aleagă între algebră şi geometrie, ar pune mâna pe amândouă. Pasiunea sa pentru calcule are rădăcini în familie, întrucât mama este economist, iar tatăl este inginer constructor. Cu toate acestea, nu este un copil care stă toată ziua cu pixul în mână şi nasul în caietul de mate. Obişnuieşte să şi citească, însă nu lecturile suplimentare care i se cer la şcoală. Înclină mai mult spre aventură, sper cărţi semnate, printre alţii, de Jules Verne.

Nu îi place limba franceză, motiv pentru care a optat pentru germană. Atunci când nu lucrează la mate, uneori scrie poezii. „Am inspiraţie cam o dată pe lună, atunci vine muza la mine. Uneori, mă ajută o cunoştinţă, o femeie care s-a pensionat şi care îmi găseşte rima pe care eu nu reuşesc să o obţin”, a adăugat zâmbind Octavian. Dacă ar fi să numere toate diplomele şi premiile pe care le-a obţinut de-a lungul anilor, inventarul ar depăşi cifra 40. Întrucât este foarte atent la detalii, le păstrează pe toate într-un dosar.

Impresionat de catacombe


Pentru rezultatele sale, anul acesta familia l-a răsplătit pe Octavian cu o excursie în Marea Britanie. Aflat pentru prima dată în această ţară, cel mai mult l-au impresionat efectele speciale  de la catacombele Castelului Warwick. „Mi-a plăcut felul în care este redată istoria, atmosfera de acum câteva sute de ani, camera de tortură, îmbinaţia dintre sunet şi lumini”, a precizat adolescentul. Dacă i s-ar oferi posibilitatea, nu ar refuza o ofertă de a locui în Marea Britanie. Exceptând catacombele, a fost atras de felul oamenilor de a se comporta, de gradul ridicat de civilizaţie, de calmul şi răbdarea celor din jur. Este dezamăgit atunci când face comparaţia cu locurile natale şi nu crede că se va schimba ceva în următoarii ani.

Întrebări şi răspunsuri:

Ai vreo pasiune aparte?
Da. Hobby-ul meu este să colecţionez piese lego. Primele jucării de acest gen le am de la vârsta de trei ani. Dacă unele le primesc de la prieteni şi familie, altele le cumpăr de pe Internet. Nu aş renunţa pentru nimic în lume la colecţia mea, poate doar să o transmit mai departe, peste ani, urmaşilor mei.

Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Nu m-am hotărât, voi şti după ce voi termina liceul. Cu siguranţă însă voi urma ceva legat de matematică. Sper să obţin o bursă în străinătate, poate chiar la Oxford.

La care parte din matematică te pricepi cel mai bine?
La matematica pură, la ceea ce înseamnă rezolvat pe hârtie, adică nu sunt bun la ceea ce ţine de matamatica distractivă, de exemplu.

Ce-i place:
„Îmi place să-mi peterec timpul cu prietenii, să ies cu ei la plimbare, să privesc filme de acţiune şi să ascult muzică, mai puţin manele şi cântece populare”, a spus Octavian.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place să se bage cineva în faţa mea, atât la propriu, cât şi la figurat. Chiar dacă sunt o persoană puţin rebelă, sunt modest. Nu apreciez oamenii care vin şi se laudă cu ce au făcut, îşi demonstrează ei singuri importanţa. De asemenea, nu-mi place ca eu să stau la coadă şi cineva din spate să ajungă în faţa mea”, a spus Octavian.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite