Cum au ajuns căutătorii de fier vechi din judeţul Hunedoara evazionişti fără voie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zecile de „magneţi” care îşi fac veacul pe ruinele combinatului Hunedoara s-au trezit evazionişti cu acte-n regulă. Pentru că nu declară la Fisc încasările realizate în urma vânzării de fier vechi, zeci de hunedoreni au dosare penale.

Mulţi dintre ei nu ştiu să scrie şi să citească. Alţii au apucat să facă vreo opt clase. Habar nu au de legile ţării şi mai ales de faptul că „orice venit obţinut trebuie declarat”. Este povestea căutătorilor de fier vechi care îşi fac veacul printre ruinele combinatului de la Hunedoara, unde sparg cu barosul plăcile de beton în căutarea fierului folosit la armare. Bucăţi de fier care, vândute în centrele de colectare, le asigură traiul zilnic.

Cu toate acestea, fideli principiului conform căruia necunoaşterea legii nu te absolvă de pedeapsă, poliţiştii nu ţin cont de sărăcia lor şi îi transformă în evazionişti fiscali. „M-au oprit acum o lună în timp ce vindeam fier vechi. Că de unde îl am şi câţi bani am făcut pe el până acuma. Păi eu de unde să ştiu, le-am zis. Apoi m-au întrebat dacă am plătit impozitul. Chestia asta m-a lăsat mască”, a spus Ioan Ursaru, hunedorean.

Mihai Roman are 26 de ani, opt clase şi patru copii. Fierul vechi este singura lui sursă de venit. „Am lucrat şi la patron, dar câştigam prea puţin. Aici, la baros, într-o zi de muncă scot vreo 50 de lei. Suficient să-mi întreţin familia”, spune Roman. Bărbatul este şi el cercetat pentru evaziune fiscală şi nu înţelege de ce. „Zice poliţistul că trebuia să-i dau statului nişte bani. Păi, statul bate la baros aici, în locul meu?”, se întreabă Roman. Ultimul caz prezentat de poliţişti este povestea a două femei, în vârstă de 54 şi respectiv 59 de ani, din Simeria, cărora poliţiştii le-au demonstrat că în perioada 2007-2009 au predat diferite cantităţi de fier vechi încasând suma de 13.170 lei, respectiv 3.375 lei. 

„Cele două femei nu au depus declaraţii de venit, astfel că li s-au întocmit dosare de cercetare penală pentru comiterea infracţiuni de evaziune fiscală”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Hunedoara.

Sărăcie sau nu, unde-i lege nu-i tocmeală

Potrivit purtătorului de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, Mihaela Mănăilă, orice venit obţinut trebuie impozitat. „Legea este foarte clară în acest sens. Orice venit trebuie declarat şi se impozitează cu 16 la sută”, a declarat Mănăilă. Prin urmare, sărăcia celor care trăiesc de pe urma fierului vechi este şi ea impozabilă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite