CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ: Revista presei din perioada anilor 1961-1963
0Ziua de 16 martie 1961 a însemnat pentru Drumul Socialismului o nouă ediţie deschisă cu articole de genul „Calitatea produselor-obiectivul cel mai important în întrecerea socialistă”. Avem însă şi o nouătate, adică găsim o rubrică inedită. Este vorba despre tragerea Loto Central.
Drumul socialismului din 16 martie 1961 înseamnă o nouă zi care are în prim plan minerii şi calitatea minereului, care trebuie neapărat să fie superioară. În discuţie sunt aduşi ortacii din Ghelari, care trebuie să facă literă de lege din deviza „Succesul furnaliştilor începe în abataje”.
„Nu e îndeajuns să livrăm minereu în cantităţi din ce în ce mai mari. Mai important este ca acest minereu să fie de cea mai bună calitate”, se arată pe prima pagină a cotidianului.
Dacă sărim la cea de a treia pagină, avem parte de o rubrică nouă. Este vorba despre tragerea Loto Central din 3 martie 1961. Magda Ioan este anunţată că a câştigat suma de 118.394 de lei.
„Pentru succesul campaniei agricole de primăvară” este articolul care deschide Drumul socialismului din 16 martie 1962. Drept exemplu sunt oferiţi colectiviştii din Ilia, precum şi Butyka Iosif din Alba Iulia, un tractorist care în campania agricolă anterioară şi-a depăşit sarcina de plan cu 54 la sută. De data aceasta şi-a propus ca procentul să fie, de asemenea, de minimum 50 la sută.
16 martie 1963 înseamnă „Creşterea productivităţii muncii, în pas cu introducerea progresului tehnic”. Congresul al III-lea al P.M.R. a stabilit pentru lucrărtorii din industria carboniferă sarcina de a dezvolta până în 1965 extracţia de cărbuni la un nivel de 11,5 – 12,5 milioane tone, din care minerii Văii Jiului vor trebui să producă peste 5,5 milioane tone. Creşterea producţiei se va realiza prin dezvoltarea minelor existente şi deschiderea de mine noi, introducerea de noi utilaje şi metode de exploatare. Bineînţeles, totul se face sub conducerea organizaţiilor de partid.
Pe lângă îndemnul de a creşte productivitatea şi calitatea, şi în acest an avem de-a face cu „Lucrări de primăvară în vii şi livezi”, campanie care cuprinde atât recomandările Institutului Central de Cercetări Agricole, cât şi sfaturi despre materialul săditor viticol.
Capitolul radio-cinema este similar celor anterioare, rubricile precum „Vorbeşte Moscova” fiind nelipsite.
În ceea ce priveşte vremea, trebuie să ştiţi că ziua de 16 martie 1963 a fost răcoroasă, cu temepraturi care nu au depăşit opt grade Celsius.