VIDEO Mai multe rafale de pistol mitralieră au fost trase în faţa Prefecturii gălăţene, de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenariul exerciţiului realizat de poliţiştii gălăţeni s-a bazat pe o misiune reală Foto: Marius Mototolea
Scenariul exerciţiului realizat de poliţiştii gălăţeni s-a bazat pe o misiune reală Foto: Marius Mototolea

Unul dintre oficialii prezenţi la festivităţile de 1 Decembrie a fost ţinta unui atac armat, dar, într-un reuşit exerciţiu demonstrativ, poliţiştii şi jandarmii l-au imobilizat pe atacator. Au fost răsplătiţi cu aplauzele miilor de gălăţeni aflaţi pe esplanada Palatului Administrativ.

Pentru că şi la Galaţi Armata este săracă, anul acesta, din lipsă de bani pentru motorină,  tancurile, transportoarele blindate şi Hummer-urile Batalionului 284  n-au mai defilat pe strada Brăilei de Ziua Naţională. Totuşi, gălăţenii n-au avut de ce să fie dezamăgiţi căci, la iniţiativa prefectului Emanoil Boncăneanu, pe lângă tradiţionalele ceremoniale militare şi religioase pentru cinstirea eroilor, a fost organizată şi o serie de exerciţii demonstrative realizate în colaborare de Serviciul de Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie,  de Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Spre încântarea celor aproximativ cinci mii de gălăţeni adunaţi în faţa Prefecturii, a fost simulat un atac armat asupra unei persoane publice, apoi un atac în scop de jaf asupra unui transport de valori, interceptarea în trafic a unei maşini cu care era transportat un ostatic şi eliberarea acestuia, nu numai din mâinile răpitorilor, ci şi din epava autoturismului accidentat în cursul acţiunii. În final, paramedicii SMURD i-au acordat primul ajutor, iar pompierii au stins incendiile care au cuprins maşinile utilizate la simulări.

Rafalele de pistol mitralieră pe fondul sirenelor maşinilor de intervenţie au străpuns liniştea după-amiezii, în Centrul Galaţiului.  Conform scenariului, unul dintre oficialii aflaţi în faţa Palatului Administrativ, a fost ţinta unui atac armat, dar agresorul a fost  pus la pământ. Apoi, mai mulţi indivizi înarmaţi cu pistoale mitralieră au atacat o autospecială pentru transportul valorilor aparţinând unei firme de protecţie şi pază. Poliţiştii şi jandarmii au reuşit să intercepteze maşina autorilor jafului, dar unul dintre aceştia s-a refugiat în sediul Prefecturii. A fost imobilizat de un jandarm care a pătruns în clădire coborând în rapel de pe acoperişul acesteia.

Câteva minute mai târziu, trei indivizi mascaţi au luat un ostatic pe care l-au urcat   cu forţa într-un autoturism. Pe urmele acesteia, au pornit trei maşini, între care  două ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Galaţi. În dreptul Prefecturii, autoturismul răpitorilor a fost blocat de una dintre maşinile Poliţiei. Din cauza tamponării celor două autovehicule, ostaticul a rămas încarcerat, dar a fost eliberat la timp din maşina care a luat foc din cauza scurgerii de carburant. Pompierii au stins flăcările în câteva minute. Ultima situaţie tactică prezentată a fost inspirată dintr-o misiune reală, îndeplinită cu succes în urmă cu zece ani.

Mulţimea a aplaudat după fiecare exerciţiu şi după defilarea celor care-şi pun profesionalismul în slujba siguranţei publice, care a încheiat reuşita manifestare dedicată Zilei Naţionale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite